Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте - това всичко го знаем много добре. Но има поне още една основателна причина децата често да похапват плодове и зеленчуци, и това е тяхното психично здраве.

Децата, зеленината, природата и как те влияят на тяхната интелигентност

Влияе ли зеленината на интелигентността на децата

Зелено бъдеще за всички

Да, за него не се говори особено, най-вече докато няма конкретен проблем на лице. Но не необходимо да чакаме неговата поява, за да се погрижим за хлапетата и за този важен аспект от тяхното развитие.

Според ново проучване, проведено във Великобритания сред близо 9000 деца, има връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и психичното благосъстояние на учениците. Най-добри са резултатите при тези деца, които ядат по пет различни плода и зеленчука за един ден.

Снимка 549972

Източник: iStock

Досега пряката зависимост между здравословното хранене и физическото здраве бе широко дискутирана, но сега акцентът е върху психиката на децата и подрастващите заради непрекъснато увеличаващия се брой на психични разтройства, които се наблюдават във все по-ранна възраст - като депресия, паническо разтройство и тревожност например.

Децата, участващи в изследването, сами са посочили колко и какви плодове и зеленчуци консумират. След това са участвали в подходящи за възрастта им тестове за оценка на психичното здраве, свързани с бодрост, релаксация и добри междуличностни отношения.

Снимка 549970

Източник: iStock

Установено е, че само около 28% от децата консумират по пет плода и зеленчука на ден, а при всяко десето дете въобще не присъства в менюто му. При децата в средния етап на училищното образование пък връзката между здравословното хранене и психичното здраве е още по-осезаема.

Децата, коментарите за околните и за тях, и как те формират поведението и самочувствието им

Какво не бива да чуват децата ни

За да не убием самочувствието им

Учените са на мнение, че начинът на хранене оказва толкова голямо влияние и върху психичното здраве на децата и подрастващите, колкото и преживените травми или евентуално насилие в семейна среда, предава Science Daily.