Ние сме това, което ядем, е казал Хипократ преди много, много години. Но от тогава досега почти нищо не се е променило. Всъщност, храната се е променила изцяло, но не и фактът, че тя влияе пряко на начина, по който изглеждаме и се чувстваме.

За връзката между добрата храна, здравето и доброто настроение се говори отдавна, и ние не поставяме под съмнение нейното съществуване. Да, със сигурност има хора с наднормено тегло, които ни изглеждат щастливи, но няма как да сме напълно удовлетворени от живота, ако не даваме най-доброто на тялото си. Най-малкото - ще имаме угризения на съвестта за поредното прегрешение с junk food.

А мнозина, които си правят напълно целенасочен експеримент, като променят начина си на хранене и движение, са категорични, че добрата храна води до добро настроение.

Снимка 413426

Източник: iStock

Редица изследвания водят до извода, че ако консумираме повече риба, плодове, червено месо и пълнозърнести храни, възможността за депресивни състояние е много по-ниска, отколкото ако сме почитатели на хамбургерите, пиците и всички храни, преминали продължителна термична обработка. Тази зависимост е по-честа при жените.

Според Фелис Джака - една тъжна жена, решена да промени начина на хранене и живота си, превърнала се в ръководител на катедрата Food and Mood Centre в университета Дикин в Австралия, здравословните хранителни режими намаляват шанса от депресивни състояния с около 30%, пише Guardian.

Снимка 413428

Източник: iStock

Именно във връзката между храна и настроението тя намира и отговор на въпроса защо депресията е една от най-разпространените болести на модерното общество. Разбира се, има много измерения на здравословното хранене и те не са свързани с определено лишаване, дори напротив (освен ако не говорим за junk food, разбира се).

Храненето, пробиотиците, въглехидратите и как храните влияят на мозъка ни

Как храната влияе на мозъка ни

Енергия за тялото и за ума

Рибата и сиренето са едни от храните, които се препоръчва да присъстват често в менюто на хора, които не могат да се похвалят с особено добро настроение.

Захарта, към която често посягаме, когато сме депресирани, трябва да консумираме само в допустими количества, защото когато прекалим, определено не ни носи щастие.