Специалистите твърдят, че на пръв поглед просто движение като ходенето подпомага имунната ни система много повече, отколкото очакваме. Важното е обаче да знаем колко точно трябва да вървим, за да получим желаните резултати.

Оказва се, че ако целта ни е да подсилим имунната си система, трябва да правим по 10 хиляди крачки на ден, което е еквивалент на двучасова разходка. Ако целта ни обаче е да загубим тегло, ще трябва да увеличим бройката и да стигнем 12 хиляди. Това са около 10 км на ден - разбира се, в комбинация с адекватен режим на хранене.

Снимка 377925

Източник: iStock

И все пак, не бива да очакваме чудеса с отслабването. Според експертите, само превишаването на 17 500 крачки дневно (около 13.6 км), може да се възприеме като аеробно упражнение и да ни помогне да свалим някое друго излишно килце. Тези крачки и километри се равняват на повече от три часа ходене с нормално темпо. Същите резултати се постигат и с половин час усилен спорт. 

Въпреки това, ходенето е приятна възможност за физическа активност, особено ако и климатичните условия го позволяват. То не натоварва толкова мускулите, не ни кара да се потим интензивно, а и не ожадняваме като след тренировка във фитнеса. 

Как ходенето помага на креативността

Как ходенето пеш ни прави по-креативни

Повече движение за по-добри идеи

Трябва да имаме предвид обаче, че независимо дали целта ни е да поддържаме имунната си система, или да отслабнем, необходимо е да вървим системно, защото с ходене от време на време няма да постигнем почти никакви резултати. Ако искаме да усетим разликата, трябва да превърнем ходенето в навик и да правим дълги разходки поне два пъти седмично, съветват от Hola.