В последните седмици хиляди хора по света се опитват да помогнат по всевъзможни начини на бежанците от войната в Украйна. Някои не просто дарявам материали и средства, но и променят отчасти собствения си бизнес.

Мила Кунис, Аштън Кътчър, Украйна и дарението, което направиха двамата в помощ на украинските бежанци

Мила Кунис откровено за войната в Украйна

Щедрото дарение, което направиха с Аштън Кътчър

Такъв е Матео Кунсоло, който разработи специален "хляб за мир".

Матео е собственик на малка пекарна в градчето Парабиаджио край Неапол. Малко след руската инвазия в Украйна, той създава хляб в цветовете на украинския флаг и с надпис "мир" на английски отвън.

За жълтия цвят Кунсоло използва шафран в тестото, а за синия - извлек от билката "син чай". Надписът пък е направен с маслен спрей. Всички печалби от продажбата на "хляба за мир" пекарната дарява за бежанци, пристигнали в Украйна, или за хората, останали да защитят родината си.

Освен с тази дейност, Матео и останалите пекарни в Парабиаджио до момента са изпекли около 600 кг бисквити, с които планират да пътуват до полско-украинската граница тази седмица. Освен сладкишите, ще носят лекарства, памперси, храна, дрехи.

"След като си бягал от бомбите, вероятно си пътувал през нощта през горите в студа, си мисля, че една бисквита е като утешителна прегръдка, която може да накара децата да се усмихнат отново", коментира Кунсоло пред Associated Press.