Здравето на стомашно-чревния тракт и в частност на червата е пряко свързано с общото ни благосъстояние. Само едно от доказателствата е пряката връзка, която съществува между червата и мозъка. Освен това, редица заболявания започват именно от тях. Затова и правилната грижа е от съществено значение.
Качествен сън, намаляване на стреса, повече спорт и правилно хранене са основните правила, които трябва да спазваме за здравето си като цяло и за нормална чревна флора в частност. А има и един плод, който може да допринесе значително за състоянието на стомашно-чревния трак.
Според различни изследвания, гроздето има редица ползи за здравето на червата, които никак не са за подценяване. То има положителен ефект върху чревния микробиом, както и върху нивата на холестерола и жлъчните киселини.
Източник: iStock
Основното предимство на този плод са голямото количество фибри, както и фитохимикалите катехини в състава му. Известно е, че те се справят успешно с възпаленията в организма. Освен това подпомагат добрите бактерии, водят до по-голямо разнообразие на чревни бактерии и по този начин нормализират чревната флора.
Проведено изследване доказва и че редовната консумация на грозде ефективно намалява нивата на "лошия" холестерол. А подобренията в чревния микробиом водят и до намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, предава Eat This, Not That.
Гроздето противодейства и на затлъстяването, като междувременно се справя ефективно и с досадните стомашните неразположения като подуване и газове, които също се причиняват от дисбаланс в чревна флора. А когато тя е в добро състояние, това води и до подсилване на имунната система и по-добра защита от вируси и настинки.