Високите нива на "лошия" холестерол са един от рисковите фактори за здравето, за който трябва да сме нащрек. Отлаганията по кръвоносните съдове, които водят до тяхното запушване, са не само рисковани, но могат да бъдат и смъртоносни. Добрата новина е, че може да им противодействаме и с храната, която консумираме.

Холестерол, ненаситените мазнини и храните, които свалят лошия холестерол

Храните, които свялат холестерола

Хем са вкусни, хем са полезни

Според различни изследвания, някои плодове съдържат вещества, борещи се с повишените нива на холестерол. Ето кои са те, как ни помагат и как да извлечем максимума от тях.

Учените от Mayo Clinic откриват, че ябълките са едни от плодовете с най-голямо количество фибри, които доказано понижават холестерола. Те са още по-ефективни в тази задача заради пектина, който съдържат - специфичен вид разтворими фибри, които са още по-добри в понижаването на нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност).

Снимка 559784

Източник: iStock

Авокадото, според Harvard Health, също се нарежда сред плодовете с положителен ефект върху нивата на холестерол. Това се дължи на наситеността на полезни мазнини в него, предава Eat This, Not That.

Според ново изследване, проведено в University of California, гроздето също е сред ефективно намаляващите нивата на холестерол плодове, като по този начин редуцира и риска от инфарктни, инсулти и сърдечно-съдови заболявания. 

Учените установяват, че приемът на две порции грозде или техния еквивалент от 46 г гроздови семки на прах, значително увеличава разнообразието от бактерии в червата, което пък е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.

Снимка 559787

Източник: iStock

Редовното ядене на грозде намалява нивата на холестерол в кръвта, а оттам и риска от запушване на кръвоносни съдове и артерии. Намалява и нивата на жлъчни киселини, които имат важна роля в процеса на метаболизиране на холестерола.

Гроздето, точно както и ябълките, съдържа специфични вещества, наречени полифеноли. Това са органични съединения в растенията, които поддържат кръвоносните съдове здрави и гъвкави и подобряват циркулацията на кръвта.

Те, също както и други фитохимикали, помагат и за контрола на нивата на кръвна захар и кръвно налягане. Намаляват и хроничните възпаления - друг рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, предава Daily Mail.

Ябълките, лимонов сок, мед, сол и най-добрият начин да не потъмнеят нарязани

Как да предпазим нарязаните ябълки от потъмняване

Необичаен метод

На базата на тези научни открития можем да заключим, че е наистина важно в менюто ни да присъстват достатъчно количество фибри и полифеноли, за да поддържаме здравето на сърдечно-съдовата система. А голямото предимство е, че можем да го правим с естествени и вкусни средства, които имат още редица ползи за целия организъм. Още по-хубаво става, когато в края на деня добавим и чаша вино, което също е богато на полифеноли.