Колкото много обичаме горски плодове (признаваме, че през лятото си ги похапваме на воля), толкова и не ни харесва фактът, че са доста податливи на бързо мухлясване. Има обаче няколко полезни съвета, с които може да запазим любимите си плодове свежи за по-дълго.

Мухлясали плодове, мухълът по ягоди, малини и боровинки, и кога е безопасно да ги ядем

Безопасно ли е да ядем развалени ягоди

И колко е опасен мухълът по дребните плодове

Най-напред е добре да огледаме внимателно плодовете преди да ги купим. Ако по страните или дъното на пластмасовия контейнер, в който най-често са пакетирани по магазините, забележим мухъл, влага или вода, просто преминаваме към друг.

След като сме избрали най-запазените и съхранени на сухо плодове и ги занесем у дома, съветът е да не бързаме с измиването им, а него да отложим за деня, в който искаме да ги изядем. И причината е съвсем логична. На колкото повече влага са изложени плодовете, толкова по-лесно и бързо ще се развалят те.

Снимка 582090

Източник: iStock

Ако все пак много държим да ги измием предварително, най-добре е след като са мокри, да ги оставим да изсъхнат върху кухненска кърпа. И чак тогава да ги поставим в хладилника.

Боровинки, краставици, яйца и храните, които можем да ядем по много, без да напълняваме

Храните, които да ядем на воля, без да пълнеем

И за най-големите лакомници

А последният съвет? За да се насладим на плодовете докато са най-свежи, нека ги хапнем в рамките на три до пет дни след като сме ги купили, пише Self Magazine.