Колкото много обичаме горски плодове (признаваме, че през лятото си ги похапваме на воля), толкова и не ни харесва фактът, че са доста податливи на бързо мухлясване. Има обаче няколко полезни съвета, с които може да запазим любимите си плодове свежи за по-дълго.
Най-напред е добре да огледаме внимателно плодовете преди да ги купим. Ако по страните или дъното на пластмасовия контейнер, в който най-често са пакетирани по магазините, забележим мухъл, влага или вода, просто преминаваме към друг.
След като сме избрали най-запазените и съхранени на сухо плодове и ги занесем у дома, съветът е да не бързаме с измиването им, а него да отложим за деня, в който искаме да ги изядем. И причината е съвсем логична. На колкото повече влага са изложени плодовете, толкова по-лесно и бързо ще се развалят те.
Източник: iStock
Ако все пак много държим да ги измием предварително, най-добре е след като са мокри, да ги оставим да изсъхнат върху кухненска кърпа. И чак тогава да ги поставим в хладилника.
А последният съвет? За да се насладим на плодовете докато са най-свежи, нека ги хапнем в рамките на три до пет дни след като сме ги купили, пише Self Magazine.