Признаваме, че обичаме да готвим. Понякога обаче приготвяме много повече храна, отколкото можем да изядем. И понеже сърце не ни дава да изхвърляме, слагаме я във фризера с идеята да я хапнем на някакъв по-късен етап.

Този късен етап обаче често се оказва след няколко месеца, понякога - дори година. В тези случаи е хубаво да знаем коя храна все пак е годна за консумация, защото макар и замразена, тя си има срок на годност.

Изпечен хляб и кифлички

Те могат да се използват два до три месеца след замразяването, докато за тестото годността е само един месец.

Плодове

Снимка 402075

Източник: iStock

Парчетата плодове се съхраняват замразени до четири месеца. За цитрусите е до три месеца, а за останалите плодове - до девет месеца.

Замразени зеленчуци

Невероятно, но и те си имат срок на годност, и той е осем месеца.

Месо

Неговото време за съхранение във фризера варира. Девет месеца е срокът за агнешкото месо. Една година е за пилешкото и пуешкото месо, ако е цяло, но ако птицата е нарязана на парчета, то крайният срок е девет месеца. Пърженото пиле пък може да се съхранява до четири месеца.

Снимка 330552

Източник: iStock

Мляното месо трябва да стои във фризера не повече от четири месеца, като същото важи за черния дроб. На телешкото годността е само четири месеца, а на свинското между четири и шест.

Риби

Тънките филета от риба могат да стоят във фризера до шест месеца, а за някои риби, като сьомгата например, срокът е само три месецаСготвената риба трябва да се съхранява само за два месеца.

Млечни продукти

Снимка 372325

Източник: iStock

При тях срокът е до девет месеца, изключение прави маргаринът, за който е до една година. По-малка е и годността на млякото - най-много шест месеца

Супи с месо

Те траят максимум три месеца, като същото важи и за супи със зеленчуци.

Сладолед

Снимка 372156

Източник: iStock

Малко ни изненада годността на сладоледа, дадена от Reader's Digest, но според сайта, че не бива да го държим за повече от два месеца във фризера.

Защо никога да не слагаме водката във фризера

Защо никога да не слагаме водката във фризера

Коя е най-подходящата температура за този алкохол