Ако се замислим в коя европейска страна се пие най-много кафе, може би на първо място Италия ще изникне в съзнанието ни. Но не бива да се заблуждаваме, защото всъщност Финландия оглавява тази класация.

World Happiness Report 2022, ООН, Финландия и кои са най-щастливите страни в света за 2022 г.

Най-щастливите страни в света за 2022 г.

Къде е мястото на България тази година

На глава от населението финландците консумират повече кафе от всяка друга нация в света. Между три и девет чаши на ден е нормата в тази скандинавска страна. По цял ден. Всеки ден. 

Финландците не само започват деня си с чаша кафе, но и го завършват с такава. Първото нещо, което правят, като се върнат у дома след работа следобед, е да си сипят чаша ароматно кафе. В страната дори има нормативно регламентирани задължителни кафе паузи на работното място - две дневно от по 15 минути.  

Снимка 590908

Източник: iStock

Защо финландците пият толкова много кафе

Смята се, че тенденцията се е появила поради екстремния студ тук - температурите падат до -40 по Целзий в Северна Финландия. Това прави топлия термос с кафе навън или чашка топло кафе вкъщи доста примамливо предложение. Междувременно, през кратките, но горещи лета, студеното кафе си проправя път, за да задоволи глада за кофеин.

Вероятно изглежда странно, че многонационалните вериги кафенета не са "налазили" Финландия. Можем да намерим Starbucks само в столицата Хелзинки и на летището. Простото обяснение е, че те не са необходими - има повече от достатъчно национални вериги, независими заведения и дори квартални магазинчета и кафенета, които правят кафе.

Снимка 590909

Източник: iStock

Истината че, както и в Скандинавия, на почит е филтър кафето, често с капка мляко и без захар. Еспресото не е особено популярно в страната и се прави основно в кафенетата. Навлиза едва през 90-те години на миналия век.

Финландия, метъл музиката и как стана най-метълската страна в Европа

Коя е най-метълската държава в Европа

Невероятно, но факт

За Финландия е характерно т.нар. леко изпечено кафе, което е с ненатрапчив силен и кисел вкус. И ако си мислим, че поради броя на чашките, финландците наблягат на безкофеиновото кафе, ще сгрешим. Безкофеиновото кафе се смята за безсмислено и, в общи линии, никой не го пие. На много места дори не можем да го открием в менюто на заведенията, разказват от Culture Trip. 

Снимка 590906

Източник: iStock

Финландски обичаи за кафе

Някои финландци наистина пият кафе сами, но тук пиенето на кафе се счита по-скоро за социална дейност. Кафенетата са идеални места за срещи, а кафето почти винаги се сервира по време на посещение в дома на някои. Дори да се отбием в дома на приятел без предупреждение, е сигурно, че ще ни сложат кафе. Счита се за грубо да си тръгнем, преди всички да сме изпили питието си.

Снимка 590907

Източник: iStock

Освен това кафето почти винаги се сервира с торта във Финландия. Дори има финландска дума за него - kakkukahvi, което означава кафе и торта. В северните части на страната - в Лапландия, си имат и друг обичай. Там типичен начин за пиене на кафе, особено при посрещане на гости, е със... сирене.