Вероятно мнозина ще останат изненадани да разберат, че Финландия има най-голям брой метъл групи на глава от населението. Това е и причината именно това да е най-метълската страна в Европа. Там има около 100 метъл групи на всеки един милион души, живеещи в държавата. И никоя друга страна в Европа дори не се доближава до тази бройка. 

Финландия е на първо място не само по гъстота на метъл групите, но и по брой метъл концерти и метъл фестивали, както и по общ принос за развитието на жанра, уточняват от Nordick Backyard.

Съществуват предразсъдъци, че местните са студени и резервирани хора и дори в това да има известна истина, не може да се отрече ентусиазмът и страстта на финландците, когато става въпрос за "тежка" музика.

Известни са като една от най-обичащите метъл музиката страни в Европа и с основателна причина. Жанрът си остава доста нишов и често недоразбран на доста места по света, но във Финландия е сред най-популярните стилове музика и не бива да се изненадваме, ако го чуем хеви метъл и по мейнстрийм радиостанциите в страната. 

Рок и хеви метъл срещу стрес

Рок и хеви метъл срещу стрес

Учените твърдят, че помага

Началото

Смята се, че първата финландска метъл група е Sarcofagus. Тя се появява на музикалната сцена в началото на 80-те години на миналия век. Скоро е последвана от много подобни банди, включително Airdash и Stone. Тези групи се считат за основателите на хеви метъл музикалната вълна, която "удря" Финландия в средата на 90-те години. По това време пънкът доминира в популярния музикален жанр във Финландия.

В началото на 1990 г. обаче много финландци са разочаровани и ядосани заради рецесията. Това ги кара да потърсят нов музикален жанр, за да излеят гнева и разочарованието си. И намират своя отдушник именно в хеви метъла.

Финландия има дълга история що се отнася до метъл бандите, но едва в началото на 2000 г. те наистина придобиват международна известност със своите симфонични метъл шедьоври. Сред тях несъмнено попадат Nightwish и HIM.  Две групи, които също така доведоха до популярността на жанра, известен като любовен метъл или готик метъл.

Историята помни

2006 г. се оказа знакова година за финландския метъл, защото тогава местната банда Lordi изненадващо печели Евровизия с песента "Hard Rock Hallelujah". Първата победа на Финландия в конкурса е изненадваща, защото Евровизия далеч не се слави като метъл средище и там рядко имат шанс песни извън поп музиката.

"Това е победа за непредубедеността. Резултатът ще отвори вратите за по-широк спектър от музикални стилове на Евровизия в бъдеще", каза тогава вокалистът на групата Томи Петери Путаансуу. С триумфа на Lordi финландският метъл става още по-популярен и до днес поддържа славата си.

Инге Гинсбърг - 96-годишната, която е вокал на дет метъл банда

Какво е да си на 96 години и да си вокал на метъл банда

Вълнуващата история на една еврейка, родена в Австрия

Всички говорят за...

Метъл музиката във Финландия продължава да увеличава своята популярност. Групи като Children of Bodom, Impaled Nazarene, Barathrum, Battlelore и Krypts допринасят за глобалния успех на своята страна.

А същевременно във Финландия се появяват многообещаващи нови млади изпълнители и групи, които са със заявка за сериозно бъдеще. Между тях несъмнено изпъкват имената на Stoned Statues, Kuolemanlaakso и Balance Breach.