Всички добре знаем, че за да предпазят плодовете и зеленчуците от вредители, производителите ги обработват с пестициди. Тези химикали обаче изобщо не са безопасни за консумация от хората.
И докато вероятно повечето от нас имат навика да измиват плодовете и зеленчуците единствено с вода преди ядене, според ново изследване това далеч не е достатъчно, за да елиминираме пестицидите по тях.
В проучването, публикувано в Nano Letters на American Chemical Society, експертите са открили, че пестицидите са упорити и могат да достигнат до вътрешността на плодовете и зеленчуците. Съответно изплакването им под струя вода се оказва почти безполезно.
Източник: iStock
За да предотвратим поглъщането на пестициди, когато консумираме плодове и зеленчуци, е най-добре да премахваме кората им. А в случаите, когато това не е възможно, можем да ги накиснем в разтвор със сол, сода за хляб или оцет. Този метод помага значително, за да се премахне голяма част от пестицидите, открити в продуктите.
Наличието на пестициди е известен проблем и за учените от доста време. Според наблюденията им те са наистина трудни за цялостно премахване, тъй като са мастноразтворими и следователно водата няма как да е достатъчно ефективна в отмиването им.
Източник: iStock
Въпреки че някои производители вече измиват или поне изплакват продукцията си преди дистрибуцията и продажбата ѝ, най-ефективната обработка срещу пестициди остава обелването на кората, изплакването със специален разтвор или дори бланширането.
Разбира се, в случай че досега се случвало да изядем някой друг не добре измит плод, няма повод за тревога. Но е добре да се стараем да почистваме добре плодовете и зеленчуците преди консумация, за да предотвратим поглъщането на пестициди. Натрупването им в организма може да увеличи риска от рак и да причини вродени дефекти, проблеми с плодовитостта, невродегенеративни и имунни заболявания, пише Delish.