Джинджифилът е един от най-популярните естествени врагове на вируси и бактерии, а покрай пандемията от COVID-19 доби още по-голяма слава. Най-често се използва за направата на чай или като добавка към него, но има и още един лесен начин да се възползваме от всичките му плюсове.

Вода, кефир, чай от куркума и напитките, които подсилват имунитета

Напитките, които подсилват имунитета

Вкусни и полезни

Джинджифиловите шотове са напитка за имунитет, която се приготвя с голямо количество корен от джинджифил, към който могат да се добавят различни други съставки, които подсилват действието му и засилват защитните сили на организма. Тази смес може да е хит днес, но всъщност се използват като натурално лекарство още от древността.

Най-често прясно изцеденият сок от джинджифил се комбинира с настърган корен от джинджифил, куркума, черен пипер, мед и сок от портокал или лимон. Така приготвената напитка се съхранява в хладилника и се консумира в продължение на дни само по няколко глътки - все пак са шотове, нали.

Снимка 555929

Източник: iStock

Лютивият вкус определено няма да се понрави на всички, но пък ползите от напитката може да ни убедят поне да опитаме. Джинджифилът се слави със своите мощни съединения, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Редица проучвания доказват, че екстрактът от джинджифил намалява възпалителните процеси при хора с ревматоиден артрит, астма, възпаления на червата и някои видове рак. Този ефект се подсилва, ако коренът е в комбинация с лимон и куркума, предава Healthline.

Снимка 555930

Източник: iStock

Освен това джинджифилът подобрява храносмилането, намалява подуването на корема и чревните спазми. Според някои изследвания дори може да предпазва от и да лекува стомашни язви. Справя се успешно и с контролирането на нивата на хемоглобина и кръвната захар.

Кайенски пипер, джинджифил, вода, дъвчене и как да се справим с подуването на корема

Как да се справим с подуването на стомаха

С няколко лесни трика

Разбира се, най-известното действие на корена е върху имунната система. Той подобрява имунния отговор и редуцира хроничните възпаления в организма. Има и мощни антивирусни и антибактериални свойства. Затова именно сега, през зимата, е най-доброто време да опитаме джинджифиловите шотове, ако все още не сме го направили.