Всеизвестен факт е, че стомахът ни понася всичките ни своеволия - преяждане, прекаляване с алкохол, недоспиване, стрес. Освен че става нередовен и чувствителен, друг страничен ефект е задържането на газове и подуването. Ето как да го избегнем.

Снимка 500340

Източник: iStock

Вода, вода, вода

Хидратацията е нужна за доброто храносмилане. Ексертите по хранене обаче съветват да пием вода минимум половин час преди хранене, за да може да не разреждаме стомашните сокове, необходими за разграждането на храната.

Добро дъвчене

30 пъти - това броят сдъвквания, необходими на всяка хапка. Може да звучи шокиращо, но така помагаме на отделянето на повече слюнка, която ни е необходима да преглътнем по-лесно храната си и с по-малко въздух.

Снимка 498959

Източник: iStock

Подправки вместо сол

Подправките магически променят вкуса на ястията, но също така помагат и на работата на стомаха, особено някои. Пикантните, като кайенския пипер, са в състояние да намалят подуването, а куркумата има противовъзпалително действие.

Снимка 494748

Източник: iStock

Чай вместо газирано

Газираните напитки съдържат газ - няма как да се чудим защо сме подути след две бири например. Можем да ги заменим с чай от мента, резене, копър, кориандър. Чаят от джинджифил също е мощно оръжие срещу газовете и е супер за имунитета.