Когато почувстваме жажда, това е сигнал, че организмът ни вече е започнал да се дехидратира. Затова са и честите съвети да пием повече вода, дори когато не сме жадни. И особено през лятото. За щастие, може да си набавим течности и чрез различни плодове, и храни.

Снимка 435573

Източник: iStock

Дини и пъпеши

Тези плодове имат високо съдържание на вода - около 150 г диня съдържа 92%, а същото количество пъпеш - 90%. От HealthLine ни съветват да ги държим в хладилника, за да може едновременно да се хидратираме и охладим.

Снимка 438719

Източник: iStock

Гаспачо

Испанската студена супа се прави от пасирани домати, към които добавяме нарязани различни сурови зеленчуци. Освен на вода, доматите са богати и на калий - една чаша ни дава около 9% от необходимия дневен прием, а съдържа едва 33 калории.

Снимка 541978

Източник: iStock

Таратор и мляко

Не можем да споменем гаспачото, без за добавим и известната българска студена супа. Знаем добре, че краставиците са с високо съдържание на вода, както и киселото мляко. Затова комбинацията от двете е в състояние да утоли жаждата ни. Независимо дали избираме кисело или прясно мляко, си набавяме допълнително калций, калий и магнезий - минералите, които се грижат за правилната ни сърдечна функция.

Снимка 356614

Източник: iStock

Смутита

За хората, на които да пият обикновена вода им е скучно, са създадени смутитата. Уловката е, че с тях приемаме и повече захар, но идеални неща няма. Хубавото е, че можем да я избегнем, когато си приготвим смути с по-сладък плод като споменатите пъпеши или пък свежи горски плодове. Друг плюс на тази напитка е, че можем да добавяме ароматни подправки като мента и джинджифил.