В популярните и донякъде общоприети схващания мъжкият полов хормон тестостерон се свързва с потентност, хъс, мъжественост, борбеност, но и с не толкова привлекателни качества като агресия и... оплешивяване.

Завишените нива на тестостерон са свързани и с по-голям риск от рак на простатата, което създава необходимост да бъдат установени причините за повишаване на този хормон и следователно - да се знае кои мъже са изложени на риск.

От своя страна, твърде ниските нива на хормона пък водят до еректилна дисфункция, ниско либидо и липса на енергия.

Това накарало учените да потърсят дали средата, в която израства едно момче, оказва някакво влияние върху нивата на тестостерон впоследствие.

Снимка 462054

Източник: iStock

Те установили, че когато момчето расте в среда с много инфекции и други физиологични препятствия и трудности, когато стане мъж нивото на хормона остава по-ниско. Обратното се наблюдава при тези, които идват от "спокойна среда".

В изследването са взели участие мъже от Бангладеш, които са израснали във Великобритания, второ поколение емигранти, мъже, които дошли в Англия след съзряване, и техни сънародници, останали в родината си и при по-лошите условия на живот там.

Мъжете, които пристигнали в Обединеното кралство още като деца (особено преди осемгодишна възраст) и тези, които се явявали второ поколение емигранти, впоследствие били с по-високи нива на тестостерон от тези, които останали в Бангладеш, както и от емигриралите като възрастни.

Снимка 462053

Източник: iStock

Момчетата от второто поколение мигранти навлизали в пубертета по-рано от останалите и били по-високи.

Учените си обясняват това явление с различното разпределение на енергията в организма. Когато тялото трябва да се бори с инфекции например, то насочва своите усилия към оцеляване, вместо към синтезата на тестостерон. Но при благоприятни условия, посоката е обратна.

Учените заключили, че нивата на мъжкия полов хормон се определят още в ранна детска възраст и по-късно, след съзряването, околната среда и обстоятелства вече нямат такова значение.

Това знание ще помогне на лекарите да оценяват риска за всяко момче и да препоръчат предприемането на необходимите мерки, за да бъдат предотвратени потенциални здравословни проблеми, свързани с нивата на тестостверона в бъдеще.