Ако човек има семейна обремененост с диабет тип 2, то трябва задължително да има "едно наум" - изложен е на повишена предразположеност към заболяването.

Плодове, зеленчуците и как консумацията им ни предпазва от диабет

Плодовете и зеленчуците - най-добрата защита от диабет

Какво още може да ни е от полза

Освен генетиката, риск съществува и при неправилен начин на живот, свързан най-вече с лоши хранителни навици, а оттам и наднормено тегло. Редица проучвания показват, че затлъстяването е пряко свързано с развитието на диабет тип 2 "поне шест пъти, независимо от генетичната предразположеност към заболяването".

Така диетата и добрите навици играят ключова роля при рисковете от заболяването. А сред тях са и навиците ни за приемане на течности - защото напитките влияят директно на теглото и размера на корема. Затова, освен с какво се храним, ежедневно трябва да се замисляме и за това какво пием, напомнят от Eat This, Not That.

Ето няколко полезни навика, които може да си създадем по отношение на напитките.

Колкото повече, толкова по-добре

Ползите на водата и приемът ѝ в големи количества са добре познати. Навикът да пием много вода през целия ден наистина работи в наша полза. Ако утолим по този начин жаждата си, няма да изпитваме нуждата да да посягаме към сладки и вкусни напитки.

Снимка 568371

Източник: iStock

Кафето и студеният чай също са приемливи и могат да се причислят към добрите навици. Но само при условие, че не са подсладени.

Да се хванем за зелено

Доказано е, че катехините (естествени съединения) и кофеинът в зеления чай са сигурен начин за борба с мазнините. Проучване от 2012 г. установява, че жените, които пият зелен чай ежедневно в продължение на 12 седмици, имат значително по-ниска висцерална мазнина (тази, която е в областта на корема) в сравнение с жени, които не пият зелен чай.

Снимка 568373

Източник: iStock

Така консумирането на тази напитка е добра стъпка в превенцията на диабет (катехините могат да имат пряко въздействие върху контрола на кръвната захар), както и срещу натрупването на мазнини в коремната област.

А освен всичко останало, хората, които пият зелен чай, могат да подобрят нивата на добрия холестерол.

Да пропуснем "щастливия час"

Колкото и невероятно да звучи, някои проучвания показват, че умерената консумация на алкохол може да има защитен ефект срещу редица болести, включително и срещу диабет тип 2. Според други пък, полза може да има само ако го консумираме по време на хранене.

Снимка 568372

Източник: iStock

Все пак, ограничаването на алкохола, дори пълното въздържане, са по-добрият вариант. Но ако човек посяга понякога към чашката, е хубаво да е запознат с някои основни препоръки, давани от диетолозите.