Всеки е наясно с негативните ефекти от консумацията на алкохол и мнозина са ги изпитвали - падане на задръжките и вземането на грешни решения, проява на поведение, което в нормални обстоятелства не е характерно за нас, загуба на памет, гадене, повръщане и махмурлук, а в по-дългосрочен план и развитие на зависимост, увреждане на черния дроб и повишен риск от няколко вида рак.

Oткриха ли най-сетне лек за алкохолизма

Oткриха ли най-сетне лек за алкохолизма

Може би...

И въпреки че сме наясно с лошите последици от пиенето, избираме да го правим, често заради отпускащия му ефект, който ни прави по-общителни и ни разсейва от проблеми и стрес.

Алкохолът е имал, а и продължава да има, място в културата ни. Той обединява хората, но и предизвиква проблеми. Затова и през последните години особено сред младите се насърчава здравословният начин на живот, който включва балансирано хранене, спортуване, но изключва пиенето на алкохол. И сякаш отношението към алкохола наистина се променя, за което вероятно роля изиграва повишената информираност на хората за вредите от него.

Имайки предвид всичко това, британецът Дейвид Нът, който иначе си пада по питиетата и дори е собственик на бар, иска да създаде напитка, която да ни отпуска така, както алкохолът, но без да изпитваме негативните последици след консумацията му. И го прави.

Първият му продукт е Sentia, който комбинира различни билкови екстракти и взаимодейства с мозъчната ни химия, така че когато го пием, да се чувстваме сякаш сме пили вино или бира, но без да вкарваме алкохол в кръвта си.

И не, това не е някаква научна фантастика - Дейвид Нът знае точно какво прави. Той е професор по невропсихофармакология в лондонски университет и е известен със системата за откриване на възпаление в мозъка на пациенти с Алцхаймер и Паркинсон, която е изобретил.

В същото време Дейвид Нът е и предприемач. Именно в компанията си GABA Labs той разработва Sentia преди няколко години. И решава да го направи, за да докаже, че е възможно да се измисли функционална алтернатива на алкохола, като се използват растения.

Всъщност Sentia е само първата му стъпка в целта да създаде алтернатива, с която да можем да усещаме ефекта на етанола, но без да пием алкохол. Работата му сега е фокусирана върху изолирането и производството на до 13 молекули, които могат да взаимодействат с правилните мозъчни рецептори, за да дадат усещане за отпускане, но без токсичността на алкохола, пише Inside Hook.

Вторият продукт на Дейвид Нът е Alcarelle - прозрачна и безвкусна течност, чийто ефект е отпускащ и прави човек по-бъбрив. За това може да гарантира самият британец, който твърди, че е тествал напитката си и е уверен, че на хората би им харесала.

Кои храни да консумираме преди да пием алкохол

7 храни, задължителни преди да пием алкохол

Как да намалим нежеланите ефекти от пиенето

Докато Sentia вече се предлага на пазара, то Alcarelle все още не е пуснат в продажба. Това обаче може и да се случи около 2026 г. и то най-вероятно в САЩ, където лицензирането на нови продукти от хранително-вкусовата промишленост се случва по-лесно, отколкото в Европа и Великобритания.