Всички знаем, че заседналият начин на живот вреди сериозно на здравето ни. А сега се оказва, че и продължителното седене може да доведе до различни хронични проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак, депресия, Алцхаймер, наднормено тегло, висок холестерол и дори намалява продължителността на живота.

Смяната на сезоните, здравето и съветите, които е добре да спазваме

Как да останем здрави при смяната на сезоните

Есента може да бъде и прекрасна

А с все по-големия брой хора, които работят в седнало положение или се обучават онлайн, времето, прекарано в седене, също се увеличава. Освен риска от хронични заболявания, продължителното застояване оказва огромен натиск върху мускулите на гърба, ставите и гръбначния стълб. Резултатът е нарушена стойка на тялото и допълните проблеми.

В подобна ситуация дори вечерната фитнес тренировка не може да компенсира последиците от дългото седене. Разбира се, упражненията ни поставя в по-добра позиция, но ключът е да "накъсваме" седенето на стол, съветват ни от Stars Insider.

Снимка 502432

Източник: iStock

За щастие има достатъчно лесни и бързи техники, които можем да приложим в ежедневието си и с тяхна помощ да се предпазим от опасните ефекти на прекомерното заседяване. Ето някои от тях.

Ту седнал, ту изправен

Изследванията показват, че кратките периоди на седене, редувани от често изправяне, могат да бъдат от голяма полза за здравето ни.

Достатъчно е да редуваме времето на седене с време за ставане от стола. Въпрос на навик.

30/30

Физиотерапевтът Лесли Дж. Уолтк съветва хората да се изправят поне за 30 секунди на всеки 30 минути. Стига да не се увличаме в работа, разбира се.

Домашната изолация, работата вкъщи и защо да не седим повече от два часа, без да ставаме

Защо да не седим повече от два часа, без да ставаме

Твърде много почивка не е на хубаво

Кляканията са страхотни

Клякането също може да бъде чудесен метод за противодействие на дългото седене. Упражнението стимулира циркулацията на кръвта и разтяга мускулите около тазобедрената област.

Вратът също има нужда от движение

Снимка 502436

Източник: iStock

Бавното и леко раздвижване на врата наляво и надясно, после нагоре и надолу, може изключително ефективно да снеме част от напрежението върху цялото тяло.

Опитваме това още сега... и да, наистина е страхотно.

Раздвижваме раменете

Достатъчно е да правим по 10 кръга с раменете назад, след това 10 кръга напред, за да се освободим от напрежението.

Разтягаме гръбнака и включваме ръцете

Снимка 502434

Източник: iStock

Това упражнение включва вдигне нагоре и сключване на двете ръце. След това плавно завъртаме или наклоняваме горната половина на тялото наляво и надясно.

Изпъваме гръбнака

Поставяме ръцете си над кръста и леко извиваме гръбнака назад.

Дихателните упражнения, ползите им за здравето и как да вземем най-доброто от тях

Дихателните упражнения и ползите им за здравето

Най-лесният начин да си помогнем

Всички тези упражнения са наистина супер лесни и бързи за правене, а положителният ефект от тях се усеща веднага. И като на шега се сдобихме с практичен "спортен режим" за времето, докато работим седнали.