През последните няколко седмици си стоим повече вкъщи, отколкото сме свикнали. И независимо дали работим, или просто лежим на дивана, истината е, че сме по-малко подвижни.

Прекарваме часове, седнали пред компютъра или телевизора, без възможност да излезем навън, за да се поразтъпчем малко. А от всичко това страда не само гърбът ни, но краката и кръвообращението ни. 

За да се избегнат последиците от прекарването на много време в седнало положение, от Hola се консултират с няколко физиотерапевта, които дават насоки какво да правим и не да правим, докато стоим толкова много време вкъщи.

Коронавирусът, карантината и някои съвети как да се предпазим, за да не надебелеем

Как да не надебелеем по време на карантина

Една от лошите страни на това да сме у дома за толкова дълго време

Един от най-важните съвети на специалистите е да не прекарваме повече от два часа седнали на едно място. Важно е да се разхождаме, дори и да само от едната стая в другата и да разтягаме краката си често.

Снимка 475101

Източник: iStock

Препоръчително е и да не държим краката си кръстосани. Едва ли има някой, който не го прави, но от голямо значение е да носим удобни и широки дрехи, които не затрудняват циркулацията на кръвта.

В случай че има хора с проблеми с кръвообращението, се препоръчва използването на компресионни чорапи. Периодично трябва да пием и достатъчно течности, за да подобрим движението на кръвта.

Нека не забравяме, че дори и седнали, можем правим упражнения с краката, като например да въртим глезените си, което отново ще ни помогне да подобрим циркулацията, напомнят от Hola.

Коронавирусът, безплатните онлайн тренировки и как да спортуваме вкъщи

Безплатни онлайн тренировки по време на карантина

Защото и спортът вкъщи е здраве