Ако искаме да доживеем до старини, дори да стигнем до 100 години, трябва внимателно да помислим за мястото, където живеем. То може да повлияе на шансовете ни за дълголетие.

Точно това сочат данните от ново проучване, проведено от учени от Медицинския колеж Елсън С. Флойд на Вашингтонския университет. То разглежда данни за близо 145 хиляди починали възрастни, живели в щата Вашингтон и умрели на 75 или повече години.

Изследователите анализират информация за възрастта, пола, расата, нивото на образование, семейния статус на всеки човек, както и къде е живял по време на смъртта си. След това те правят оценка за различни фактори, включително пешеходните зони, нивата на замърсяване на въздуха и количеството зелена площ.

Времето, възрастта и защо ни се струва, че минава по-бързо, когато остаряваме

Защо когато остаряваме, времето лети

Прост отговор на сложен въпрос

Резултатите, публикувани в Международното списание за екологични изследвания и обществено здраве, показват, че тези, които са живели в пешеходни зони и в райони, в които е имало разнообразие от възрасти, са по-склонни да доживеят до своя 100-ен рожден ден.

Снимка 485455

Източник: iStock

Допълнителен анализ показа също, че животът в градски район или по-малък град, който има по-висок социално-икономически статус, също е свързан с по-дълъг живот.

Други фактори, свързани с достигането на възрастта на столетник, включват овдовяване, развод, раздяла или никога човек да не е бил женен, в сравнение с тези, които са се женили, хората от бяла раса и жените.

"Към нарастващия брой доказателства, че социалните и екологичните фактори допринасят значително за дълголетието, нашето проучване добавя и нови", казва авторът на изследването Раджан Бхардвай.

Ученият добавя, че предишните изследвания доказват, че генетиката обяснява само около 20 до 35% от шанса на някой да достигне столетническа възраст. Това означава, че много фактори са от решаващо значение, между които несъмнено попада и това къде живеем, пишат от Malay Mail.

Монако, Япония, Исландия, Южна Корея - кои са страните с най-много дълголетници

Страните, в които се живее най-дълго

Какво можем да научим от тях