Всички помним времето, когато бяхме деца и се чувствахме така, сякаш дните ще траят вечно, особено лятото, когато игрите с приятели не спираха. След 20-30 години обаче имаме чувството, че дните, седмиците и годините минават все по-бързо. Повечето от нас вероятно просто го приписваме на факта, че сме по-заети и имаме все по-малко време за забавление.

Всъщност, има научно обяснение защо времето минава по-бързо с напредването на възрастта. Наскоро Ейдриън Бежан от университета Дюк наскоро го изказа пред Science Daily.

Бежан разкрива, че всичко зависи от това колко бързо или бавно мозъците ни обработват образите, или каква е връзката между времето с количеството нова сетивна информация, която възприемаме.

Снимка 407433

Източник: iStock

Множеството нови стимули отнемат на мозъка по-дълго време, за да обработи информацията, поради което периодът от време изглежда по-дълъг.

Когато сме по-млади забелязваме доста повече детайли, които ангажират вниманието ни и това променя представата ни за времето. Но съзнанието на възрастните, които са по-улегнали, работи по друг начин.

Наличието на по-малко спомени, които да бъдат запаметени, също е причина, допринасяща за представата, че времето тече по-бързо.