Често човек се чувства по-млад или по-възрастен от своите реални години. Същото се отнася и до мозъка - науката показва, че "прекъсването" на връзката с възрастта е нещо действително. Мозъците ни могат да остаряват с различна скорост от нашите биологични години - нещо, което се определя от здравословното състояние, начина на живот и гените.

Любимите ни песни и колко бързо ги разпознаваме

Какво познаваме за до три десети от секундата

Странно нещо е мозъкът

Но как може да разберем дали мозъкът ни е свеж и жизнен, или остарява с всяка една секунда. За щастие има някои признаци - и добри, и лоши, които могат да ни помогнат за определяне истинската му възраст, пише Prevention.

3 признака, че мозъкът остава млад

  • Субективна възраст

Възрастта, на която чувстваме, че сме, за разлика от биологичната възраст, е известна като "субективна възраст". И ако нашата субективна възраст е по-малка от броя на годините, които сме натрупали тук, на Земята, това е нещо хубаво.

Хората, които се чувстват по-млади, показват по-малко признаци на физическо остаряване на мозъка с годините. Тоест субективната младежка възраст може действително да има положителен ефект върху мозъка.

Снимка 601786

Източник: iStock

Затова е важно да правим неща, които ще ни карат да се чувстваме млади. Например, ако слушаме основно музика от младежките си години, не би било лошо да я смесим с някои популярните в момента песни - това може да помогне да се почувстваме по-жизнени и заредени.

  • Повече от един език

Доказано е, че говоренето на два езика кара мозъка да "избира" информацията по-ефективно и това му спестява енергия - което пък му помага да остане млад.

Освен това двуезичните хора не използват толкова голяма част от мозъчните си челни области, колкото тези, които говорят само един. Това спестява "износване" и предпазва от когнитивно стареене и деменция. И ако все още не говорим поне два езика, може да направим нещо по въпроса - да слушаме езикови уроци, докато шофираме или приготвяме вечеря.

  • Да живеем за момента

Акцентирането в настоящето също може да помогне за здравето на мозъка и добрата памет. Медитацията е идеален начин да концентрираме мислите и намалим стреса. Така чисто физически ще подпомогнем съхраняването на сивото вещество в мозъка си.

Снимка 601787

Източник: iStock

Може да се опитаме да медитираме още със ставането от леглото за поне десетина минути. Това ще даде на мозъка спокоен и продуктивен старт на деня.

3 признака, че мозъкът остарява бързо

  • Гледна точка

Скорошно проучване твърди, че мрачните, вечно недоволни възрастни хора не само имат по-висок процент на когнитивен спад, но също така са склонни да умират в по-млада възраст. Причина за това е отрицателният стрес - тъй като хормонът на стреса кортизол има много нездравословен ефект върху мозъка и пречи на ясната мисъл.

Какво може да направим по въпроса? Просто активно да променим начина си на мислене: да дишаме дълбоко и да изберем положителната мисъл и изказване.

  • Концентрация

Лесното разсейване или забравяне също са признаци на когнитивно стареене. Те могат да се появят още на 30-годишна възраст и могат да бъдат знак за развитието на болест на Алцхаймер.

Това, което може да ни помогне в случая, е реденето на пъзели или решаването на кръстословици, които са добри начини за изграждане на умения за концентрация. При по-тежки симптоми обаче е добре да се потърси лекарска помощ.

Снимка 601785

Източник: iStock

  • Умора през деня

Това е ключов признак - сънливостта през деня не само означава, че мозъкът не получава нужната "пречистваща" почивка, от която се нуждае нощем, но може да причини директни физически промени в него. А сънят е наистина важен защитник на мозъка. На човек са необходими от седем и половина до осем часа качествен сън на нощ за здрав мозък.

Хуморът, мозъкът и защо шегите са полезни

Защо са полезни шегите

Светът е оцелял, защото се е смял

За щастие се оказва, че има някои прости неща, които може да направим за здравето на нашия мозък, и дори да "върнем часовника назад". Сред тях са добрият хранителен режим, богат на листни зеленчуци, горски плодове, ядки, риба, зехтин (и дори малко вино) и ежедневното движение - дори и само изкачване на стълби или бързо ходене.

От значение са и добрите социални контакти и приятелства, които дават на човек възможността да бъде изслушан и да изрази емоциите си. И, разбира се, позитивното мислене - защото положителното отношение е към живота е ключово за защитата на мозъка от когнитивното стареене.