Кой каза, че закуската върви единствено с утрото? Следобедните часове на деня също много й отиват. Точно този й вариант пък пасва идеално на всяко време от деня, когато изпитваме глад. При това бори умората, като ни дава ударна доза енергия и вкус.

Семената от чиа, ползите и ежедневната употреба на тази суперхрана

Безбройните приложения на семената от чиа

Как да се възползваме по-добре от тази суперхрана

Освен че е много вкусна, тази закуска е изключително лесна за приготвяне. Само три съставки и вече имаме здравословен чиа пудинг, който върши чудеса - и сутрин, и следобед.

Какво ни трябва

  • Мляко - краве, бадемово, овесено или друг вид мляко
  • Семена от чиа
  • Мед или друг подсладител

Как го правим

Съотношението е всичко. Според Feel Good Foodie най-доброто съотношение е една супена лъжица семена от чиа към ¼ чаша мляко. Или две супени лъжици чиа за всяка половин чаша мляко. Но всеки, който иска да пробва различна консистенция, може спокойно да си поиграе с грамажите и сам да определи коя текстура е най-приятна.

Снимка 586186

Източник: iStock

Важно е да разбъркаме много добре, докато семената се смесят напълно с млякото. След това изчакваме няколко минутки, докато се утаи и отново разбъркваме. Този трик ще гарантира, че двете съставки няма да се отделят една от друга в хладилника.

Не бива да пропускаме да проверим и дали не са останали някакви бучки, преди да я пъхнем на студено. За по-лесно може да използваме прозрачно бурканче, за да виждаме изцяло консистенцията. Добавяме меда, като може или да го смесим с всичко останало, или да го оставим най-отгоре.

Яйцата, овесените ядки и какво е най-добре да хапваме за закуска

Най-добрият избор за закуска

За страхотен старт на деня

Накрая затваряме бурканчето и го поставяме в хладилника за поне два часа. Семената от чиа ще абсорбират цялото мляко и меда, като по този начин ще се образува плътна и много наситена смес - с други думи нашият пудинг. Супер вкусен и супер полезен.

А за още по-перфектен завършек може да добавим различни плодове, ядки или шоколад. Бананите и боровинките обожават пудинга, а какаото е пръв приятел на позитивното ни настроение и енергия.