Протеинът е основен компонент на повечето диети, но не всички от рода му са еднакво полезни. Един от най-спорните му роднини е този в червеното месо, който е източник на основни хранителни вещества като желязо, но в същото време е доста калоричен. И не само.

Червеното месо, килограмите, кожата и какво се случва, ако спрем да го ядем

Какво се случва, когато спрем да ядем червено месо

Звучи като все по-добра идея

През последните години все повече учени алармират да сведем до минимум приема на червено месо заради още куп други рискове за здравето. И не става въпрос само за повишаване нивото на холестерол, киселинността и риска от онкологични заболявания.

Най-новите данни са от проучване, което излезе през февруари 2021 г. и в което са се включили над 100 000 жени в постменопауза. Според изследването, при дамите, които хапват повече преработено червено месо, вероятността да си отидат заради деменция е с 20% по-висока в сравнение с тази при останалите участнички.

Снимка 523061

Източник: iStock

Научният опит още веднъж потвърждава и други два известни вече факта. Консумацията на преработено червено месо увеличава вероятността от смърт поради сърдечно-съдови заболявания. А заради високото си съдържание на вредния холестерол (LDL), се смята за един от основните заподозрени в смъртността като цяло, и при двата пола.

Има и една добра новина от въпросното ново проучване, уточняват от Eat This, Not That!.

Ядките, ползите им за организма и как ни помагат да отслабнем

Ядки срещу излишните килограми

Верен съюзник в борбата с кантара

Жените в постменопауза, които ядат повече растителни протеини като тофу, ядки, боб и грах, са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания или да умрат преждевременно от каквото и да е заболяване.