В последните години учените заклеймиха червеното и преработеното месо като един от основните врагове на трапезата ни. Но ново мащабно проучване на университетски учени ни кара да преосмислим отношението си към тези храни.

Според него, спирането на червеното и преработено месо има съвсем малък ефект върху сърдечно-съдовата система и риска от развитие на онкологични заболявания или диабет.

Затова съветът им е да продължаваме да ги консумираме, както досега.

Снимка 445542

Източник: iStock

Изследване, в което участват над 54 хиляди души, доказва съвсем малка зависимост между консумацията на този тип месо и развитието на въпросните състояния.

Все пак, при хората, които похапват червено или преработено месо по-малко от три пъти седмично, рискът от заболявания е по-нисък. Връзката между двете обаче не е категорично доказана, пише Scince Daily.

Бялото месо, червеното месо и защо пилешкото е вредно, колкото свинското

По-полезно ли е пилешкото месо от свинското

Още една хранителна заблуда

Университетските учени твърдят, че това изследване не е просто поредното, а най-обширното и ще е трудно някой от тук нататък да докаже, че червеното и преработеното месо ни разболяват. Но със сигурност ще има и такива. А дотогава можем спокойно да се наслаждаваме на любимия си стек.