Прилича на пиле, мирише на пиле и... има вкус на пиле. Едва ли някой, който не е предварително наясно с произхода на месото, би предположил, че то не идва директно от фермата, а е направено в лаборатория.

Чан Хон Менг, Michelin и ястието за 1.50 долара

Как изглежда ястие със звезда Michelin за 1.50 долара

Невероятно, но факт

Huber's Butchery and Bistro в Сингапур е единственият ресторант в света, който предлага в менюто си т.нар. култивирано месо. То е създадено от компанията Eat Just, базирана в Калифорния, и се предполага, че процесът е етичен, чист и екологичен, а резултатът - без компромис с вкуса.

Всъщност първият бургер, "отгледан" в лаборатория е представен в Лондон още през 2013 г. и са нужни 330 000 долара, за да се направи. Оттогава десетки компании по света решават да се присъединят към надпреварата за предлагане на достъпно култивирано месо на пазара.

Досега обаче само Eat Just успяват да получат одобрение на своя продукт за публична продажба, след като регулаторите в Сингапур дават зелена светлина през декември 2020 г. И до днес Сингапур остава единствената страна в света, която разрешава продажбата на лабораторно отгледано месо.

Снимка 622542

Източник: iStock

"Култивираното месо е истинско месо, но за него не е нужно да колите животно", казва главният изпълнителен директор на Eat Just Джош Тетрик пред BBC.

В действителност култивираното месо наистина доста се доближава до месото от фермите. Процесът включва извличане на клетки от животно, които след това се хранят с хранителни вещества като протеини, захари и мазнини. Клетките се оставят да се разделят и растат, преди да бъдат поставени в голям стоманен биореактор, който действа като ферментационен резервоар. След четири до шест седмици материалът се "събира" от биореактора. Добавя се малко растителен протеин, след което се формира, готви и 3-D отпечатва, за да му се придаде необходимата форма и текстура.

Всичко това вероятно би прозвучало убедително на един веган или вегетарианец отново да прояде месо.

Факт е обаче, че този процес струва скъпо. Според мнозина дори няма начин лабораторно отгледаното месо да стане широко разпространено, не и на разумна цена. Това дори не би било и екосъобразно. Учените поставят под съмнение екологичните характеристики на индустрията, тъй като напредналата технология, необходима за създаване на култивирано месо, е толкова енергоемка, че анулира всички ползи.

Проучване на Калифорнийския университет в Дейвис дори изчислява, че процесът произвежда между четири и 25 пъти повече въглероден диоксид в сравнение с процеса за произвеждане на стандартно говеждо месо.

Снимка 622541

Източник: iStock

От East Just обаче твърдят, че проучването е "погрешно". И въпреки че не отричат, че целият проект с разпространението на лабораторно отгледано месо може да завърши с провал, казват: "Правенето на месо по този начин е едновременно необходимо и много несигурно. Не е лесно. Сложно е. Не е гарантирано и може да не се получи. Но другата възможност за нас е да не направим нищо. Затова решихме да рискуваме и да го направим."

За да бъде реализирана тази идея в по-голям мащаб, участие трябва да вземат, разбира се, и правителствата. "Това е като прехода към възобновяема енергия... Това е проект за цял живот - може би проект за няколко живота", завършва изпълнителният директор на Eat Just Джош Тетрик.

В момента обаче никоя друга страна освен Сингапур не е разрешила продажбата на култивирано месо, още по-малко пък може да се говори за ангажираност със сериозни инвестиции. Според специалистите както частното, така и публичното финансиране за компаниите за култивирано месо са застрашени, ако скоро не представят реалистични прогнози на инвеститорите.

Първото синтетично филе от риба, която не плува, но се яде

Рибата, която не плува, но се яде

За добро или за зло, явно това е бъдещето

"Освен ако няма ясен път към успеха в някакъв момент в бъдещето, инвеститорите и правителствата няма да искат да харчат пари за нещо, което не е научно доказано", твърди Рикардо Сан Мартин от Калифорнийския университет в Бъркли.