След всеки омлет ни остават купища черупки, които се оказа, че е грехота да запратим в коша при останалите боклуци. Основната причина е, че се състоят от 90% чист калций, и няма кой друг да ги бие в тази дисциплина. А тялото ни, както всички знаем, изпитва огромна нужда от минерала.
Не само костите и зъбите ни разчитат на калций, но и нашите нерви и мускули. А той понижава и нивото на холестерола, и кръвното налягане.
Учените вече доказаха какви чудеса правят смлените черупки на прах за костната ни система и колко лесно се абсорбират от човешкото тяло. Въпросът е как лично и в домашна обстановка да се убедим в ценните им качества.
Източник: iStock
Добавка към кафето
Най-лесният начин да извлечем максимума от яйчените черупки е като ги добавим към кафето, смутито или която и да е друга вкусна и предпочитана от нас субстанция. И вероятно въобще няма да ги усетим, на вкус са леко сладки.
Номерът е следният: сваряваме ги хубаво, за да убием всички лоши бактерии, или ги изпичаме (поради същата причина), после ги изсипваме в блендера и го държим включен, докато не станат на прах. Чак след това ги пускаме в дълбокото, съветват от Tips and Tricks.
Източник: iStock
Тор за растенията
Черупките на яйцата са наблъскани и с вар, която пък е добре дошла за нашите растения. Правим ги на прах или на възможно най-дребни парчета, смесваме ги с торта за растенията и ги оставяме да си вършат работата.