Кое място ще изберем да да съхраняваме чашите - и стъклени, и порцеланови, зависи от това колко често ги използваме. Логично е тези, в които ежедневно пием кафето или чая си, да ни бъдат "под ръка" в предната част на шкафа или етажерката. Докато онези, които изваждаме само по специални поводи, да бъдат отзад.

Чашата с вино и как да я държим по правилния начин

Правилният начин да държим чашата за вино

Не е въпрос просто на снобизъм

Но има и един друг въпрос относно организацията на чашите. А именно как да ги съхраняваме - с ръба нагоре или надолу? Може би не сме се замисляли върху това, но ако все пак го направим, ще стигнем до извода, че по-логично е да ги поставяме в шкафа или на етажерката винаги с ръба надолу.

Основната причина за това е да се запази чистотата на чашите. Защото дори и в затворени и добре подредени шкафове, в тях може да се натрупа значително количество прах. А това е нещо, което ще ни кара всеки път да мием чашата, когато искаме да я използваме.

Снимка 602178

Източник: iStock

Затова по-логично и практично е да я поставим с ръба надолу. Особено що се отнася до порцелановите, които са по-здрави.

Известни притеснения може да има за по-фините стъклени чаши като тези за вино и шампанско. Защото именно ръбът е най-уязвимата част при тях. Затова и логично хората дори несъзнателно ги поставят с ръба нагоре. Факт е, че това е по-безопасно, но пък ще доведе до необходимостта по-често да бършем и мием въпросните чаши. А предвид че те не се използват ежедневно, това би довело до известно неудобство.

Снимка 602180

Източник: iStock

Така че, за да не ни се налага да мием често чаши, по-добре е винаги да ги съхраняваме с ръба надолу, съветват от marthastewart.com.

Важно е просто да ги подредим внимателно - върху стабилна повърхност, навътре в шкафа или витрината и с достатъчно разстояние една от друга.

Кралица Елизабет, крал Чарлз и защо кралското семейство има по шест чаши на официални събития

Защо кралското семейство има по шест различни чаши за празнуване

И какво означава всяка една от тях

Чисто практическо правило е и да слагаме често използваните чаши в шкаф или на рафт, който се намира близо до мивката или съдомиялната машина. Така ще ни е много по-удобно, когато искаме да си налеем чаша вода, да измием вече използвана и да я приберем в шкафа.