Какво прави едно вино добро? И кой го определя като такова? Това са два много уместни въпроса за всеки, който обича да пие вино, има симпатии към определени сортове и производители, но е достатъчно любопитен, за да иска да опита нещо ново.

Червеното вино, изстудяването и защо е перфектната напитка за лятото

Охладено червено вино - перфектната лятна напитка

Ако не сме опитали - време е

Обикновено човек прибягва до помощта на експертите в специализираните магазини. Често опитва да намери информация и в интернет. Ние правим и двете.

Експертите са избрани от Eat This, Not That, а задачата им е била да селектират вина на базата на представянето им през последните три години на престижните International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles, Sommeliers Choice Awards и Decanter Awards.

Четири са държавите пък, които избираме ние и които произвеждат наистина качествено и вкусно вино. И четирите са в страни от масово заподозрените Франция и Италия.

Снимка 568847

Източник: iStock

Гърция

Ако човек никога не е опитвал вино в Гърция, определено е пропуснал. В южната ни съседка може да намерим такива, които по вкус и качество не могат да се сравнят с други по света. Добро начало е освежаващото бяло асиртико (assyrtiko), направено от едноименния бял винен сорт грозде, произхождащ от остров Санторини.

Този вид вино е широко разпространен и може да бъде дегустиран във всеки местен гръцки ресторант. И определено е едно от най-добрите вина в страната.

Чили

Южноамериканската страна се характеризира с голямо климатично разнообразие заради специфичната си, дълга и тясна територия.

От произвежданото местно червеното вино, си струва да се спрем на карменер (carmenère). Това е и основният сорт грозде, което се отглежда в Чили. Именно от региона е пренесен през ХІХ век и в Бордо.

А по отношение на бялото - могат да се намерят убийствено шардоне и цитрусов совиньон блан, които се съчетават перфектно с морски дарове.

Снимка 569031

Източник: iStock

Португалия

Ежегодно Португалия произвежда големи количества вино. При това, с отлично качество и уникален вкус, какъвто може да опитаме единствено тук.

Ако човек е любител на бялото вино, то задължително трябва да опита т.нар. зелено вино (vinho verde). То се произвежда от сортове грозде, които растат в историческата провинция Миньо в северната част на страната.

А хубавото е, че чудесните винени напитки са на много достъпни цени - особено в сравнение с по-популярните винени дестинации.

Снимка 568846

Източник: iStock

Австралия

Попаднали в Австралия (или в магазина), няма как да не опитаме някои от вината от сира (syrah) - червен винен сорт грозде с ирански произход. Характерно за него е, че вирее добре в топъл климат, включително и в специфичния сух австралийски.

Отицателното въздействие, което бялото вино може да има върху тялото

5 неприятни последствия от пиенето на бяло вино

Лошите духове от тази бутилка

Шардонето и совиньон блан, произведени в континента, също са чудесен избор.