Поддържането на добра физическа форма е от съществено значение за здравето и продължителността на живота. Но всеки има периоди, в които се е поотпуснал, дори това да не се личи особено по показанията на кантара.

Килограмите не са единственият показател, че не сме в доба форма. Ето кои са другите, но които трябва да обърнем внимание. И ако някои от тях са на лице, трябва да предприемем съответните мерки.

Задъхване

Ако не ни достига въздух при някои обичайни дейности, които не изискват особено натоварване, значи сме загубили тренинг (или пък никога не сме го имали). Задъхването идва от натоварването върху сърдечно-съдовата система, която се опитва да осигури достатъчно кислород на мускулите, в това число и на сърцето.

Снимка 484377

Източник: iStock

И ако сме свикнали на минимална физическа активност и движение, дори едно изкачване по стълбите може да ни накара дa дишаме с отворена уста. А за да сме в добра форма, сърдечно-съдовата ни система трябва да е приспособена към повишени физически нужди.

Това значи да поддържаме честота от по-малко от 20 вдишвания в минута и пулс под 100 удара в минута. За да постигнем този резултат, трябва да тренираме ежедневно, не продължително време и постепенно да увеличаваме натоварването, а заедно с него - и своята издръжливост.

Болки в гърба

Ако усещаме болки ниско в гърба и в кръста, докато чакаме на опашка например, това е знак, че мускулите ни в тази област са прекалено слаби. За да поправим това сa ни необходими упражнения като планк, както и редовно разтягане.

Чести контузии

Те са признак, че нямаме необходимата подготовка за физическа натоварване. Затова и костите, мускулите, ставите и сухожилията ни предават и се стига до възпаления, счупвания, усуквания и други. От съществено значение е и преди всяка тренировка да разгряваме достатъчно дълго, за да подготвим тялото си за физическата активност.

Снимка 484378

Източник: iStock

Висок пулс

Но не само по време на физическо натоварване, а дори и когато си почиваме. Той е ясен сигнал, че генерално не сме във форма. Тогава тялото ни изразходва повече усилия, за да поддържа необходимото кръвообращение, а пулсът се ускорява. В подобни случаи е добре да правим кадио два-три пъти седмично, както и аеробни упражнения, предава The Healthy.

Самоизолацията, липсата на движение и препоръките на СЗО за минимална физическа активност

Минималната физическа активност, от която се нуждаем

Никакви оправдания

Умора

Ако се чувстваме сякаш нямаме сила за нищо, доста вероятно е просто да имаме нужда от малко физическа активност. Когато се движим и пулсът се ускорява, се активира отделянето на ендорфини и се подобрява кръвообращението. Затова и винаги се чувстваме така добре след тренировка.