Неотдавна споделихме за последния хит в отлежаването на вината. В момента се задава нова тенденция, която засяга целия процес на винопроизводство.

Вино, Ocean Fathoms и дегустациите на вина, отлежали на океанското дъно

Вино от дъното на океана – последен хит в сомелиерството

И нова тенденция в дегустациите

През последните години все по-често се говори за биологично земеделие, но се оказва, че има още по-устойчив метод - биодинамичният, който всъщност го предхожда с около две десетилетия.

Биодинамичното лозарство е един от най-строгите методи на земеделие. За разлика от биологичното производство, при него "се гледа на цялото лозе като на един жив организъм", уточнява Ванеса Конлин, сертифициран майстор на виното.

Снимка 533966

Източник: iStock

В биодинамичното земеделие полетата, растенията, животните, почвата и дори вредителите се отглеждат като едно цяло, за да поддържат естествения и здравословен живот във фермата.

И не само. Проблемите, като вредителите например, също се решават по естествен начин. Методът категорично изключва използването на пестициди, хербициди или каквото и да е генетично модифицирани продукти.

Снимка 533965

Източник: iStock

За да подобри плодородието на лозето си, експертът Джон Хеймъл залага на компостирането и отглеждането на различни растения, които липсват в почвата и я подхранват.

Въпреки че практикуването на устойчивост е полезно за земята и околностите, няма данни, че биодинамичното земеделие е по-полезно от другите видове устойчиво земеделие или че самото вино е по-здравословно.

Ренесансът на българското вино

Ренесансът на българското вино

Когато България се върне обратно сред звездите в новата винена карта на Европа

Но "Биодинамиката дава възможност за ясно изразяване на гроздето, а оттам - и на самото вино, без да разчитаме на различни фунгициди и хербициди, които могат да прикрият бистротата на продукта (един от факторите за оценка на виното - бел. а.) и от къде идва", цитират Хеймъл от Real Simple.