Безсънието е неприятен и сериозен здравословен проблем, който носи със себе си още редица други. Затова е важно да вземем правилните и навременни мерки, преди буквално да сме се разболели от недоспиване.

Най-често посягаме към хапчетата за сън, от които вече изобилства всяка аптека. Но има и един друг безопасен и приятен начин за справяне с безсънието, които става все по-популярен в последно време.

Според скорошно изследване на Американската академия по медицина на съня, тежкото одеяло е единственото, от което се нуждаем. Говорим обаче не просто за дебела завивка, в които обичаме да спим през топлите месеци, а за специално одеяло с добавено допълнително тегло към него.

Снимка 497538

Източник: iStock

Най-често това тегло е под формата на малки топчета, които се зашиват в пълнежа на завивката. Именно те имат доказан антистрес и отпускащ ефект, който ни помага бързо и лесно да се пренесем в страната на сънищата.

Според изследването на американските учени, в което участват 120 възрастни, тежките одеяла намаляват безсънието в пъти и дори са способни напълно да възстановят естествения сън. Намаляват и симптомите на умора през деня, депресия и тревожност.

Положителният ефект на тежкото одеяло върху нервната система учените обясняват с натиска върху различни точки на тялото, стимулиращ усещането за допир, подобно на акупресура и масаж. Съществува и теория за дълбокия натиск при допир - симулирана прегръдка, която ни успокоява чрез отделяне на серотонин и допамин, предава BestLife.

Безсънието, методът 4-7-8 и как да заспим за 60 секунди

Как да заспим за 60 секунди

Методът 4-7-8 и как действа на безсънието

Това не е първото изследване, което посочва тежките одеяла като ефективен и безопасен начин за борба с безсънието и стреса. Всъщност, те не са непознати на медицината, защото се използват отдавна при деца с аутизъм и поведенчески проблеми. А очевидно ще стават все по-масови в близко бъдеще.