Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием по всяко време на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.

В търговската мрежа често се продават доста зелени банани. Така са и обрани, за да могат да издържат на дългия път до кварталния магазин. Често обаче, когато постоят повечко дни, те узряват сякаш прекалено бързо и стават леко почернели и поомекнали. Ако сме от хората, които искат да запазят бананите си по-свежи за по-дълго време, от Mental Floss ни дават някои ценни съвети.

Увиваме банановите дръжки във фолио

Бананите отделят етилен газ от стъблата им, който ускорява процеса на узряване. Увиването на дръжките им във фолио ще забави отделянето на етилен и съответно ще запазим плодовете свежи за по-дълго време (2-3 дни повече от обичайното).

Можем да увием всички дръжки от чепката накуп, но ако искаме да забавим освобождаването на етилен още повече, трябва да отделим всеки банан и да усучем с фолио дръжката му.

Снимка 483370

Източник: iStock

Държим бананите далеч от други плодове

Трябва да пазим неузрелите си банани далеч от други плодове като авокадо, ябълки, круши и домати, които също произвеждат етилен. Когато ги съхраняваме всички заедно, те съответно узряват и се развалят по-бързо. Ако обаче искаме авокадото ни да узрее по-бързо, го поставяме в хартиена торба с узрял банан или ябълка и несъмнено ще ускорим процеса.

В хладилника след като узрее

Обикновено нямаме навика да държим бананите си в хладилника. Когато обаче видим, че зеленият ни банан вече е добре узрял и кората му е станала кафява, можем да го оставим в хладилника. Благодарение на хладната температура, вътрешността на банана ще се запази свежа за още няколко дни, макар външният му вид да не е много представителен.

Снимка 483371

Източник: iStock

Цитрусите на помощ

Други вариант да запазим бананите по-свежи за по-дълго време, е да ги нарежем на резенчета и да ги намажем със сок от цитрусови плодове, независимо дали е лимон, лайм или портокал. Киселината в цитруса забавя окисляването. Трябва да съхраняваме парченцата в хладилника в херметически затворен съд.

Бананите, техният цвят и каква връзка има с хранителните им качества

Зелени, жълти или кафяви банани да ядем

Цветът има значение