Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием по всяко време на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.
В търговската мрежа често се продават доста зелени банани. Така са и обрани, за да могат да издържат на дългия път до кварталния магазин. И докато едни ги предпочитат точно такива, други харесват узрелите, леко почернели и поомекнали банани.
И, оказва се, степента на зрялост на бананите има пряка връзка с хранителните им свойства. Ето каква.
Източник: iStock
Зелени банани
Те са много богати на нишесте, което затруднява дейността на храносмилателната система. Това е и причината от зелените банани много по-бързо да се почувстваме сити и дори да ни стане тежко. Понякога водят до подуване на корема и газове.
Неузрелите банани съдържат по-малко количество захар и водят до постепенно покачване на кръвната захар. Те имат по-нисък гликемичен индекс. По-малкото захар е и за сметка на по-сладкия вкус.
Жълти банани
Тук нишестето е много по-малко, за сметка на захарта. Жълтите банани имат по-висок гликемичен индекс и са по-благоприятни за храносмилателната система, а полезните им вещества се разграждат и усвояват много по-бързо.
С времето обаче бананите губят голяма част от тях. Затова именно жълтите са най-богати на антиоксиданти.
Източник: iStock
Банани на петна
Тук нишестето е още по-малко, защото се превръща в още повече захар. Колкото повече са кафявите петна, толкова повече е и тя. Те обаче са знак и за голямо количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и са страхотна превенция на ракови заболявания, пише Daily Mail.
Кафяви банани
Още повече захар, но и още повече антиоксиданти. Но съдържанието на витамини и минерали е доста ниско.
Източник: iStock
Всички банани съдържат около 100 калории, малко мазнини и много калий, витамин В6, витамин С и фибри. Така че от нас зависи дали искаме да приемаме повече нишесте или повече захар в комбинация на антиоксиданти.
Очевидно, златната среда се оказват жълтите банани.
borislav-chakarov
на 31.07.2019 в 08:25:31 #1Само премълчавате, че за да мине от стадий "зелен" в стадий "жълт" бананите се обгазяват с неизвестно химическо вещество, преди да бъдат изложени на витрините или продадени на малките търговци. Яжте ги, пък после да не ривети!