Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием по всяко време на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.

В търговската мрежа често се продават доста зелени банани. Така са и обрани, за да могат да издържат на дългия път до кварталния магазин. И докато едни ги предпочитат точно такива, други харесват узрелите, леко почернели и поомекнали банани.

И, оказва се, степента на зрялост на бананите има пряка връзка с хранителните им свойства. Ето каква.

Снимка 436364

Източник: iStock

Зелени банани

Те са много богати на нишесте, което затруднява дейността на храносмилателната система. Това е и причината от зелените банани много по-бързо да се почувстваме сити и дори да ни стане тежко. Понякога водят до подуване на корема и газове. 

Неузрелите банани съдържат по-малко количество захар и водят до постепенно покачване на кръвната захар. Те имат по-нисък гликемичен индекс. По-малкото захар е и за сметка на по-сладкия вкус.

Жълти банани

Тук нишестето е много по-малко, за сметка на захарта. Жълтите банани имат по-висок гликемичен индекс и са по-благоприятни за храносмилателната система, а полезните им вещества се разграждат и усвояват много по-бързо.

С времето обаче бананите губят голяма част от тях. Затова именно жълтите са най-богати на антиоксиданти

Снимка 436360

Източник: iStock

Банани на петна

Тук нишестето е още по-малко, защото се превръща в още повече захар. Колкото повече са кафявите петна, толкова повече е и тя. Те обаче са знак и за голямо количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и са страхотна превенция на ракови заболявания, пише Daily Mail.

Кафяви банани

Още повече захар, но и още повече антиоксиданти. Но съдържанието на витамини и минерали е доста ниско.

Снимка 436361

Източник: iStock

Всички банани съдържат около 100 калории, малко мазнини и много калий, витамин В6, витамин С и фибри. Така че от нас зависи дали искаме да приемаме повече нишесте или повече захар в комбинация на антиоксиданти.

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

Очевидно, златната среда се оказват жълтите банани.