Когато се заговори за полезни суперхрани, винаги се споменава и амаранта - малките семенца, които заедно с киноата и царевицата са били основна храна за ацтеките, инките и маите. Те явно са знаели колко са полезни и какво да правят с тях. А ние знаем ли?

Мангото, спанакът, динята и 13-те най-полезни летни храни за мъжете

Летните суперхрани за мъже

Вкусно и полезно

Амарантът е богат на протеини, с високо съдържание е на фибри, на желязо, на ненаситени мастни киселини, както и на калций, магнезий и цинк. А най-хубавото е, че много вкусен. Опитвалите го веднъж могат да говорят с часове за приятния му леко орехов вкус.

Но преди да се говорим за вкуса му, трябва да знаем как да го сготвим. Ето няколко страхотни идеи, публикувани в сайта The Kitchn.

Снимка 493579

Източник: iStock

Като зърнена закуска

Ако е сварен както трябва, амарантът има сладост и подобна на каша консистенция, които го правят подходящ за вкусна зърнена закуска. Вари се в съотношение 1.5 чаша течност към 0.5 чаша амарант.

В малка тенджера се сипват амарант и вода или ябълков сок. Кипва се, след това силата на котлона се намалява и се оставя да къкри без капак, докато течността се абсорбира - около 20 минути. Сервира се веднага с плодове, ядки, канела и подсладител.

Като пуканки

Подобно на царевицата, семената амарант могат да бъдат нагорещени в тенджера и да се превърнат в пуканки. Пуканки от амарант се съдържат в някои смеси за мюсли и им придават един много специален привкус. Супена лъжица семена от амарант се сипва в горещ и сух тиган. Пече се при непрекъснато разклащане или разбъркване, докато амарантът се разпука. Хапва се просто така, или като добавка към супи, салати и зеленчукови ястия.

Комбинирани с други зърна

Когато се готви с други зърна, като кафяв ориз например, амарантът не става с лепкава консистенция, но пуска ореховия си вкус в ястието. Използва се в съотношение 1/4 чаша амарант към 3/4 чаша друго зърно и се готви както обикновено.

View this post on Instagram

on

Към супи и яхнии

Амарантът е чудесен в ролята си на добавка, която сгъстява супите, например. Няколко супени лъжици, добавени, докато супата се готви, обикновено са достатъчни. Така имаме прекрасна консистенцията и вкус. 

Дуриан, облепиха и каму каму - новите суперхрани

Кои са новите суперхрани

3 вида плодове, които са малко познати, но много полезни