Чуем ли да се споменава алое вера, обикновено е в реклами на шампоан за коса. Вечнозеленото многогодишно растение отдавна се рекламира като лесно решение за проблеми с косата, особено с косопада.

Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден

Болестите, от които ни предпазва честото миене на зъби

Колкото повече, толкова по-добре

Освен че има положителен ефект за по-здрава и красива коса, растението е известно и с това, че помага за успокояване на кожата ни и за облекчаване на нейната сухота.

Всъщност алое вера има и много други приложения, а благодарение на неговите противовъзпалителни и антибактериални качества, се грижи и за доброто ни дентално здраве.

Снимка 469980

Източник: iStock

Намалява възпалението на венците

Използването на алое вера като средство за възпаление на венците е широко разпространен метод за лечение, тъй като помага за възстановяване на текстурата на тъканите и успокоява венците.

Избелва зъбите

Редица проучвания доказват, че алое вера помага за намаляване на плаката, която има жълтеникав цвят, и по този начин е в състояние да запази зъбите ни по-бели за по-дълго време. 

Снимка 469981

Източник: iStock

Намалява кариесите

Освен че спомага за намаляване на възпалението на венците, много проучвания доказват, че алое вера убива и някои от бактериите, които живеят в устата ни. Такива са например т.нар. Streptococcus mutans - едни от виновниците за образуване на кариеси. 

Въпреки това, алое вера не е директен заместител за миенето на зъбите, така че не бива да забравяме да го правим редовно, ако искаме да имаме отлично дентално здраве, пишат от Health Line.

Зъбите, газираните напитки и колко са опасни за здравето ни

Колко опасни са газираните напитки за зъбите

Повече, отколкото предполагахме