Алкохолът и влиянието му върху човешкото здраве е една от най-противоречивите теми за лекари и учени. В какви количества е безопасен, който точно вид как ни влияе и въобще има ли такова нещо като полезно количество алкохол са въпроси без категоричен отговор.

Три бири и един шот уиски - как една жена достигна до 112-годишна възраст

Три бири и един шот уиски - рецепта за живот до 112 години

Най-неочакваната връзка между дълголетието и алкохола

Ново изследване обаче стига до един сигурен извод - за хората под 40 години няма безопасна спиртна напитка.

Значителни рискове за здравето и нулеви ползи дори от малко количество алкохол - това установява изследването Global Burden of Diseases на Вашингтонския университет в Сиатъл. То е съсредоточено върху причините за болестите и смъртта и продължава вече години наред.

Снимка 580326

Източник: iStock

Мащабен анализ на събраните данни дава на учените основание да обявят, че младите хора са изправени пред значително повече рискове за здравето от консумацията на алкохол, отколкото възрастните.

За сметка на това пък хората над 40, които нямат хронични заболявания или други сериозни здравословни проблеми, могат да извлекат позитивите от умерената употреба на напитки с градус. Тук идва прословутата чаша червено вино на ден, която намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и инфаркт.

Снимка 544817

Източник: iStock

"Не е реалистично да очакваме младите хора да се въздържат напълно от пиене, но смятаме, че е важно да споделим последните изследвания, за да може всеки да вземе информирано решение за здравето си", казва д-р Емануела Гакидо, един от авторите на изследването, цитирана от Guardian.

Отицателното въздействие, което бялото вино може да има върху тялото

5 неприятни последствия от пиенето на бяло вино

Лошите духове от тази бутилка

Изданието допълва, че Вашингтонският университет е анализират навиците за консумация на алкохол в 204 страни по света и е установил, че 1.34 милиарда хора по планетата са консумирали вредни количества спиртни напитки през 2020 г. 59 % от тях са под 40 години.