Лятото е сезонът, в който можем да се възползваме от изобилието на плодове и зеленчуци, за да се храним по-здравословно. Заради това, че са в сезона си, те са още по-богати на полезни вещества - причината някои от тях да бъдат наричани "суперхрани", макар научно такъв термин да не съществува.
Ето някои от летните суперхрани, които да добавяме възможно най-често в храната си.
Череши
Източник: iStock
Освен че са удобни за междинно похапване, черешите са богати на антиоксиданти, които намаляват възпаленията в организма. Витамин С, калий и полифеноли са другите вещества, заради които можем да ги хапваме без ограничения.
Царевица
Източник: iStock
Дали е просто варена или задушена, или пък я добавяме в различни салати и ястия, царевицата ще ни се отплати за вниманието с изобилието си от минерали. Фибрите в нея пък подпомагат храносмилането.
Домати
Източник: iStock
Каквото и да кажем за този суперплод (да, плод), ще е малко. Освен че могат да се консумират по хиляди различни начини, доматите съдържат ликопен - мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията и се отразява благотворно на страдащите от диабет, кожни проблеми и сърдечни заболявания. Като ги консумираме, подпомагаме и хидратацията на тялото, защото доматите съдържат 95 % вода.
Мента
Източник: iStock
Освен че е освежаваща съставка за алкохолни и безалкохолни коктейли, тази билка е известна със съдържанието си на ментол - вещество, което се справя със стомашни проблеми като подуване, газове и проблеми с храносмилането.
Гъби
Източник: iStock
Гъбите са една от малкото храни, които са източник на естествен витамин D. Друга тяхна ценна съставка е аминокиселината ерготионин, която подпомага функциите на мозъка и неслучайно се нарича "витамин на дълголетието".
Кисело мляко
Източник: iStock
Протеините и калцият са достатъчно основание да посегнем към тази суперхрана. Не бива да забравяме обаче и пробиотиците, които се грижат за стомашното здраве и имунната система.
Шам фъстък
Източник: iStock
Микроелементи като калий, калций, мед, манган, желязо, магнезий и няколко вида мастни киселини са достатъчно основание да добавим тази ядка към зърнената си закуска или да я ползваме като междинно хапване.
Боровинки
Източник: iStock
Антоцианините са вид флавоноиди, които придават красивия синьо-виолетов цвят на боровинките. Освен това се грижат за превенцията на редица болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, подпомагат работата на храносмилателната система и подпомагат мускулния тонус, пишат Real Simple.