Макар пролетта да се задава, сезонът на вирусите все още не е тръгнал да си ходи. Никак не е трудно да се "сдобием" с тях, когато имаме контакт с повече хора, като например в градския транспорт или в магазина.

По-бързо на крака - как да преборим вирусите и настинките

По-бързо на крака - как да преборим вирусите и настинките

Униерсален лек все пак няма

Супермаркетите се оказват особено благодатно място за вируси и бактерии. Ето кои са най-мръсните места там, където най-често се подвизават.

Клавиатурата на платежния терминал

Снимка 708455

Източник: iStock

"Най-лесният начин за предаване на микроби е чрез натиск", казва микробиологът Джейсън Тетро пред HuffPost. Когато дадена повърхност е докосната с повече натиск, микробите остават там, какъвто е случаят с ПОС терминалите или тъчскрийните на касите за самообслужване в някои вериги супермаркети.

Дръжките на количките и кошниците

Снимка 708456

Източник: iStock

Закономерно е, че предметите, които най-често и постоянно се докосват от клиентите, са най-замърсени с бактерии. По дръжките на количките и кошниците най-често са открити бактерии, които се предават от храна, например ешерихия коли и стафилококус ауреус. Препоръката са специалистите е да ги дезинфекцираме с кърпичка преди употреба.

Дръжките на хладилниците и фризери

Снимка 708453

Източник: iStock

Същото важи и за дръжките на хладилниците и фризери - места, които рядко се почистват. Препоръчително е да не ги хващаме по средата, където са ги пипали всички. Или да ползваме еднократни ръкавици.

Щандовете с плодове и зеленчуци

Снимка 708452

Източник: iStock

Подредени в отворени контейнери, те се опипват от клиентите, които оставят по тях всякакви микроби. Добре е да избираме добре плодовете и зеленчуците, които да нямат наранявания или срязвания, през които вредните организми да навлязат в тях. Измиването им старателно у дома е задължително.

Лентата преди касата

Снимка 708451

Източник: iStock

Може да не е докоснал всяка стока в супермаркета, но със сигурност всеки клиент поставя продуктите си на лентата за плащане. Там попадат недобре опаковани сурови меса, зеленчуци без найлонов плик, опаковки, докосвали се къде ли не.

Торбичките за многократна употреба

Снимка 708457

Източник: iStock

Може да си ги носим от вкъщи, но дали се сещаме да ги перем достатъчно често? Доказано е, че текстилните торби задържат доста микроби от предишни пазарувания, а едва 3 % от хората ги перат редовно, пишат HuffPost.