За ползите от студените душове може и да се говори много напоследък, но ако сме от хората, които предпочитат да се възползват от ваната у дома и обичат да се отпускат във водата за по-дълго, и за нас има добри новини. Защото се оказва, че къпането във вана също има благоприятни за здравето ни ефекти - и то както за психическото, така и за физическото.

Нужно ли е да се къпем всеки ден

Нужно ли е да се къпем всеки ден

Съветите на дерматолозите

Ето пет добри причини да изберем къпането във вана вместо бързия душ, подбрани от Glamour.

Намалява стреса и безпокойството

Нарушеният циркаден ритъм, който определя времето ни за събуждане и заспиване, често се наблюдава при хора, които страдат от депресия и тревожност. Промяната в този ритъм е свързана и с промени в телесната температура на човек. Вземането на вана, освен че само по себе си е релаксиращ ритуал, е чудесен начин да повишим телесната си температура и така да дадем тласък на циркадния ритъм на тялото, за да му върнем добрия баланс. В проучване е доказано, че дългата вана понижава нивата на кортизола, известен като хормона на стреса.

Снимка 663135

Източник: iStock

Прави ни по-щастливи

В допълнение към понижаването на кортизола, топлата вана успокоява нервната система чрез освобождаването на невротрансмитери като серотонин, които допринасят за чувството на удовлетворение. Освен това се твърди, че този отпускащ ритуал активира парасимпатиковата нервна система и съответно чувството за спокойствие и отпочиналост. Според проучване вземането на вана два пъти седмично е достатъчно, за да подобрим настроението си за постоянно.

Снимка 663133

Източник: iStock

Успокоява възпалението

При топла вана кръвоносните ни съдове се разширяват. А притока на кръв към мускулите ни им помага да се отпуснат. Наред с това топлината на водата подпомага за увеличаването на гъвкавостта на колагеновите влакна, което на свой ред подобрява подвижността ни и се отразява благоприятно при скованост, която често изпитваме след тренировка. Повишеният кръвен поток също така помага и за поддържането на здраво сърце.

Снимка 663132

Източник: iStock

Подобрява функцията на белите дробове

Вземането на топла вана може също да подобри и функцията на белите дробове, затова и се препоръчва на астматици и други хора с хронично белодробно заболяване. Подобряването на кръвния поток е свързан с по-свободното преминаване на кислород в тялото и така можем да дишаме по-лесно и по-дълбоко. Освен това никога не е излишно да се "накиснем" във ваната, ако усетим, че сме настинали. Парата може да облекчи симптомите, като спомага за прочистването на гърдите и синусите.

Къпането под душа и в какъв ред да мием косата, тялото и лицето си

Грешката, която допускаме под душа

В каква последователност да се мием

Укрепва имунитета

Повишаването на телесната температура е важно, когато искаме да помогнем на орагизма ни да се пребори с инфекция. Според скорошни проучвания вана за около 20-30 минути е достатъчна, за да произведе тялото ни повече борещи се с инфекциите бели кръвни клетки, които са важна част от неговата имунната защита. Добавянето на естествени етерични масла може допълнително да повиши ефективността на ваната. Антибактериално действие имат евкалиптът, розмаринът и ментата, които освен това придават и приятен аромат.