Здравият и продължителен (поне седем-осем часа) сън е сочен като решение за много проблеми - от забавяне на стареенето и намаляване на стреса до затлъстяването. Рядко обаче се сещаме, че освен да се погрижим за кожата с нощен крем, е добре да се погрижим и за косата си през нощта. Ето как.

Копринена или сатенена възглавница

Гладките и щадящи материи ще предизвикват много по-малко накъсвания и сплитания на косата. Копринените калъфки за възглавници се грижат и за кожата на лицето, защото почти не образуват гънки, които да се отпечатат по лицето и да са предпоставка за бръчки.

Редовно сресване

Да си легнем, без да сме разресали косата си, е все едно да си легнем, без да сме си измили зъбите. Разресването спомага за равномерно разпределение на естествените мазнини по косъма, освен това ще ни спести заплетените кичури на сутринта. 100-те сресвания обаче са мит - прекаленото използване на четка или гребен уврежда косата.

Вечерно измиване

Една от тайната на небрежния, но елегантен вид на французойките е именно това - те оставят съня да свърши работата по стилизирането на прическата им.

Косата се мие вечер с мек шампоан, след което се подхранва с балсам или серум и се оставя да изсъхне на стайна температура. Правата коса може да се оформи с фиби за през нощта, а къдравата и чупливата - да се вдигне на кок на темето на главата.

Овлажняване

Подобно на кожата, и косата се регенерира най-усилено през нощта. Може да използваме този факт, като нанесем маска или серум без отмиване.