Дроновете се развиват изключително бързо и вече на пазара има модели, способни на неща, за които и не сме сънували преди години.

Автомобилните концепти и Polestar O2, който има собствен кино дрон

Polestar O2, който има собствен автоматичен кино дрон

Амбициите на шведската компания е моделът да се превърне в конкурент на Tesla Roadster

Но и те има своите ограничения, когато става дума за максимална скорост и ускорение. Преди няколко години например останахме впечатлени от концепцията на Polestar O2, която трябва да разполага със собствен кино дрон, чиято максимална скорост да бъде около 90 км/ч.

От Red Bull и Dutch Drone Gods обаче сложиха всички в малкия си джоб с разработката Red Bull Drone 1 - дрон, който е по-бърз и от болид на F1, но в същото това време може да снима удивително добре.

Разработката на дрона е отнела около година и вече можем да го видим в действие. Red Bull пуснаха видео в YouTube, на което виждаме как дронът буквално преследва болида на Макс Верстапен, докато той прави обиколки на Силвърстоун.

Е, дронът не успява да спечели, но остава залепен за болида на Верстапен за цяла обиколка. Разбира се, трябва да отчетем и факта, че по време на теста е валяло дъжд.

DJI Mini 4 Pro - мини дрон, впечатляващо големи възможности

DJI Mini 4 Pro - мини дрон, впечатляващо големи възможности

Първият Mini с всестранни сензори

Удивителното на този дрон е, че неговата максимална скорост е 350 км/ч, като от 100 до 300 км/ч достига за само две секунди. За сравнение, от Red Bull казват, че повечето болиди във F1 развиват от 0 до 97 км/ч за 2.6 секунди.

Ралф Хогенбирк, известен като Shaggy, е сред основните виновници за разработката на дрона. Той казва, че за да се постигне подобно ускорение, е било важно да намалят колкото се може повече теглото.

За Red Bull Drone 1 са успели да достигнат до 1 кг и работи добре с камери, които снимат с 4k60fps и 5k30fps. Shaggy твърди, че по-голямата част от използваната електроника и мотори са стандартни, но необичайното е, че са се договорили с доставчиците да вложат в дрона най-новия им хардуер, който дори не е пуснат още на пазара.

"Имахме нужда от нещо, което може да поеме повече обороти на двигателя и те го имаха." Shaggy казва още, че той и екипът, работил върху Red Bull Drone 1, не са се вдъхновявали от болидите във F1, защото те се държат по-тотално различен начин.

"Може би има някои общи аеродинамични аспекти като дизайн или форма, но това е толкова специфична машина, че няма много от кола от F1, което да е приложимо", допълва още той.

В крайна сметка, дронът не само може да ускорява бързо и развива висока скорост, но също така да снима и да взима завои, а батерията му издържа няколко обиколки на писта от F1.

Как Брад Пит е впечатлил пилотите от F1 според Джери Брукхаймър

Как Брад Пит скри шапката на пилотите от F1

Актьорът е впечатляващ във всяко едно отношение

Според Road & Track, прототип на дрона дори е победил в състезание Дейвид Култард, който е бил за волана на RB8 болида, с какъвто Себастиян Фетел спечели титлата през 2012 г. Макар болидът и технологията му да са на над 10 години, той разполага с 850 к.с