Историята на "Under Pressure", песента на Queen от 1981 г., написана в съавторство с Дейвид Боуи, започва там, където трябва да започват всички добри истории и където повечето филми за Джеймс Бонд бележат началото си - в заснежените швейцарски планини. По това време Queen са в процес на запис на десетия си студиен албум Hot Space в Mountain Studios в Монтрьо, Швейцария, когато великият Дейвид Боуи се отбива за непринуден разговор.

“Rocket Queen” - песента на Guns N’ Roses, в която се чува как Аксел Роуз прави секс

Песента на Guns N’ Roses, в която се чува как Аксел Роуз прави секс

Вопли от старите песни

Както винаги в онези години, Боуи пристига с големи количества кокаин и план за песен. Така те започват да работят по вокалите на един от големите хитове на века.

"Under Pressure" се превръща в една от най-известните песни за Queen и Дейвид Боуи, но се оказва, че Брайън Мей никога не е бил особено доволен от крайния резултат.

В скорошно интервю за Total Guitar, китаристът на Queen разсъждава върху това как се е появило дуетното парче от 1981 г., като разказва, че в крайна сметка Боуи е премахнал някои от своите китарни партии от крайния продукт, което според Мей изцяло е променило облика на песента. И никак не му допада.

По думите на Брайън Мей, Queen и Боуи създават "Under Pressure" по време на късна вечерна студийна сесия, "след като ядохме и изпихме много напитки", казва 76-годишната Мей пред изданието, обяснявайки, че ранната версия на песента "звучи като The Who" и е "масивно задвижвана от страхотни акорди", което страшно много му е харесвало.

"Сияех, защото харесвах The Who. Спомням си, че казах на Дейвид: "О, звучи като The Who, нали?" Тогава той се обърна към мен с думите: "Да, така е, но няма да звучи като The Who, когато приключа с парчето!" И знаете ли, каза го по шеговит начин, но всъщност накрая наистина беше загубило първоначалното си звучене", спомня си Брайън Мей. 

Китаристът описва сътрудничеството им като "много трудно" поради това, че всеки музикант идва с "различни идеи как трябва да се миксира". За този момент Брайън Мей твърди, че това е единственият път в кариерата му, когато се отказва да спори, защото знае, че ще бъде трудна битка.

"Така че всъщност Фреди и Дейвид останаха да се "бият" в студиото с микса. И това, което се случи в процеса на миксиране, беше, че по-голямата част от тази тежка китарна партия беше загубена", обяснява той.

3 книги за уикенда и за историята на Дейв Грол, Queen и Pantera

3 рок книги за уикенда

Историите на Дейв Гроу, Queen и Pantera

Въпреки че е наясно колко много публиката обича "Under Pressure", Брайън Мей признава, че никога не му е харесвал начинът, по който е миксирано. "Но признавам, че работи. Това е тяхната гледна точка и е направено много добре. А и хората го харесват."

Поглеждайки назад, Мей смята, че е имало твърде много таланти на едно място тогава. "Искам да кажа, че Дейвид беше страхотна творческа сила. Но не можете да имате твърде много страхотни творчески сили в една и съща стая", категоричен е китаристът. "Започва да става много трудно. Все някой от нещо трябва да се откаже."

Преди да бъде включена в албума на Queen от 1982 г. Hot Space, "Under Pressure" е издадена като сингъл през октомври 1981 г. Песента е номер едно в Обединеното кралство, Канада и Нидерландия. Достига до номер 29 в Съединените щати.

Metallica -  единствената група, свирила на всичките седем континента

Метъл групата с рекорд, който никой никога не е постигал

Един впечатляващ рекорд, който си струва да се припомни

"Under Pressure" се доказва и като класика с огромно влияние - песента получава кавър версии от My Chemical Romance и Шон Мендес и други. След смъртта на Дейвид Боуи през 2016 г. песента отново оглавява различни класации в няколко страни.