Биографичните книги са начин да опознаем света на популярните личности и да ги видим в по-човешката им света. Рок биографиите обаче ни дават и още нещо - поглед отвътре към света на музикантите и какво стои зад някои от любимите ни песни. Ето три скорошни такива.

"Разказвачът"

"Истории за живота и музиката" е продължението на автобиографията на Дейв Грол - книга, която определено беше чакана от феновете на Nirvana и Foo Fighters. Бившият барабанист на първата и създател на втората група я пише по време на изолацията покрай пандемията и успя да изненада всичко с лекия си маниер, по който описва богатия си откъм събития живот.

Снимка 621751

Източник: Колаж / Сиела

От детството във Вирджиния през присъединяването към една от най-великите гръндж групи и трагичната кончина на Кърт Кобейн до създаването на Foo Fighters, и на собственото му семейство - Дейв Грол определено е разказвач, който си струва да се чуе. Допълнителен бонус според нас е, че книгата излиза с оригиналната си корица.

Изд. Сиела, 24 лв.

"Queen: Как започна всичко"

Единствената официална биографична книга за Queen излиза с благословията на Брайън Мей и Роджър Тайлър още през 1992 г. Новото й издание е ревизирано и допълнено, като цели да хвърли още повече светлина около историята на една от най-популярните рок банди завинаги.

Снимка 621752

Източник: Колаж / Сиела

От зараждането на идеята за Queen до смъртта на Фреди Меркюри, книгата проследява професионалния път на бандата, като залага повече на факти и цифри, свързани с постиженията й в музикалните класации, продажбите и наградите. Включени са доста снимки.

Изд. Сиела, 25 лв.

"Публична истина: 101% достоверност - разказ отвътре за Pantera"

Буквално дни преди концерта на Pantera, който разтресе "Арена София" на 26 май тази година, излязоха мемоарите на Рекс Браун. Басистът на легендарната американска метъл група решава да разкаже историята й с ясното съзнание колко легендарни са Pantera, както и самият той.

Снимка 621753

Източник: Колаж / Адикс

Това е и основната критика към "Публична истина" - Браун насочва вниманието основно към себе си и собствените си постижения вместо да проследи в детайлите, които интересуват феновете, историята на групата си.

Изд. Адикс, 24.99 лв.