Валтери Хейнила работи в стартъп компания, когато осъзнава, че има нужда от почивка. И за да се измъкне от омагьосания кръг понеделник-петък-сметки-заплата, той решава да тръгне на път. Валтери обаче не се задоволява с обикновена ваканция на някой остров с чаша коктейл в ръка. Вместо това изминава 15 400 километра по маршрут от Финландия до Сингапур. И то на велосипед.

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

Заедно с приятеля си Алвари Пойкола, Хейнила преминава през 21 държави за осем месеца. Мъжете избират Сингапур за своя цел, защото това е най-отдалечената точка, до която могат да стигнат с колело.

И въпреки че през повечето време въртят педали, им се налага да се качат и на няколко полета заради различни пречки - в Украйна се води война, в Афганистан са на власт талибаните, а пък Китай не издава визи.

Карането на колело на дълги разстояния помага на Хейнила да избяга от "шума на обществото". "Помага ви да влезете в собствената си глава и да научите за себе толкова много неща", разказва пред CNBC той. 

Хейнила признава, че не е имал опит с колоезденето на дълги разстояния преди пътуването, но е приключенски настроен и се е наслаждавал на всяка една част от пътуването си: "Харесваше ми да правя неща, които ми причиняват дискомфорт, защото забелязах, че ме карат да се чувствам жив."

Двамата приятели тръгват на път без особено планиране или тренировка. Не уточняват дори какво ще ядат. А когато си на колело не е толкова лесно да караш от една закусвалня до друга.

Богдана Найденова, пътувания, България и какво сподели за себе си и начина си на живот един запален пътешественик

Когато страстта към пътешествията диктува всяка твоя крачка

Богдана Найденова за незабравимите приключения, за най-вкусната храна и за любимите места по света и у нас

"Осъзнахме, че Източна Европа е доста равен терен. Това ни беше тренировката преди да стигнем до грузинските планини и Таджикистан", казва той.

Двамата велопътешественици минават през Киргизстан и Казахстан преди да се насочат към Виетнам и Тайланд. И се радват на възможността да видят тази част от света.

"Ние сме изключително привилегировани във Финландия. Искахме да надникнем в реалността", казва Хейнила.

Бюджетът им е минимален - 20 долара на ден. Готвят на газов котлон. Веднъж обаче газта им свършва и ядат сурови яйца. Двамата обикновено си приготвят овесена каша за закуска, а в редки случаи си правят и бананови палачинки. След закуската следват няколко часа въртене на педалите, докато не решат къде ще спрат на сянка за обяд.

Хейнила разказва още, че се е стараел да запазва фокуса си върху осигуряването на основни нужди като храна, вода, тоалетна хартия и място, където да опъне палатката си за през нощта.

"Нямаш време да мислиш за глупости като миналото или бъдещето. Фокусиран си върху оцеляването и мисля, че това е най-доброто усещане досега".

Мария Тарашманова - момичето, което ни кара да се влюбим в България отново

Момичето, заради което ще се влюбим отново в България

Мария Тарашманова за незабравимите приключения и за любимите места у нас

За хилядите километри, които изминават Хейнила пука гумата на велосипеда си 37 пъти, като му се налага да научи как да поправя и възстановява други велосипедни части, като багажници и кошове.

Въпреки предизвикателствата, Хейнила е категоричен, че дори не му е минавало през има да се откаже "нито за момент". Колоезденето през планинските долини на Таджикистан и разглеждането на неговото "забележително" културно наследство е най-запомнящо се преживяване за него. Не крие, че е поразен от гостоприемството на хората от Таджикистан. "Те ни хранеха, грижеха се за нас като за свои деца", казва той. "Всички се чувстваха почти като семейство, защото общностите бяха толкова малки."

Първото нещо, което Хейнила и Пойкола правят, когато стигат до Сингапур, е да посетят резиденцията на финландския посланик, където си устройват малък празник с други финландци. По-късно същата вечер мъжете припомнят пътуването си, докато се наслаждават на гледката от The Fullerton Hotel Singapore.

Когато Хейнила за първи път тръгва на пътешествието си, той се страхува от последствията, които това ще има върху кариерата му. "Сега имам чувството, че мога да получа каквато работа поискам. Имам тази невероятна увереност", категоричен е финландецът.