UEFA EURO 2020 е вече в историята, като Италия си заслужи златните медали и купата. Но финалът с Англия остави горчив привкус у всеки истински фен на футбола.

Причината - на моменти неадекватното поведение на губещата страна. Едно на ръка е, че след гола в началото на мача, Англия въобще не игра на висота и не показа почти нищо от предните мачове, които ги класираха на финала.

Съвсем друго е, че показаха, че не знаят как се губи. Да, и футболисти, и фенове много искаха този трофей, защото отборът не е печелил нищо значимо от години, ама наистина много години. Затова и фразата "It's coming home" стана толкова популярна, че даже и осмивана.

Снимка 539068

Източник: GettyImages

Спортният хъс и злоба обаче трябва да се контролират, за да не загуби най-великата игра своя чар. След края на мача в социалните мрежи не един и двама фенове на Англия, ако можем да ги наречем фенове изобщо, започнаха да обиждат на расова основа Букайо Сака, Маркъс Рашфорд и Джейдън Санчо.

Защото, видиш ли, и тримата изпуснаха дузпите си. Сякаш цвета на кожата на Сака, Рашфорд и Санчо има някакво значение или отношение за това дали дадена дузпа ще бъде вкарана, или не.

Футболът (и не само) обаче ще продължи да търпи негативи, докато има хора, които си мислят, че цветът на кожата има някакво значение. За щастие Борис Джонсън се закани, че всичко написано в социалните мрежи също ще бъде подсъдно и авторите на расистки постове ще бъдат наказвани.

И сякаш тази тема поотмина, когато в интернет се появи петиция, подета от английски фенове, целяща да се съберат достатъчно подписи, за да може финалът с Италия да бъде преигран. Защото просто не било честно. И към момента над 130 000 души са я подписали.

Доводите на създателите на петицията са, че Джорджо Киелини е трябвало да получи червен картон, а не жълт за нарушението си срещу Бакайо Сака в добавеното време на второто полувреме. И не само това - визират се и други положения, в които италианците се държали с англичаните като с роби.

Снимка 539070

Източник: GettyImages

И човек се чуди да се смее ли, да плаче ли, да не гледа футбол повече ли. Хора, които хвърлят расистки обиди в социалните мрежи към сънародниците си, говорят за робство и т.н. Да не говорим за погрома, който същите тези английски фенове осъществиха по улиците на Лондон след мача...

И тук идва може би ролята на известните личности, които имат някакви влияние върху хората. Том Холанд защити тримата "грешници" в Instagram, като написа, че хората, които са ги обиждали, са тези, които са подвели Англия.

Актьорът, станал известен с ролята си на Спайдърмен, критикува и поведението на феновете, които са пребили италиански запалянко. Стигайки до доста крайното заключение, че те не са негови сънародници.

"Тези играчи не заслужават нищо друго, освен респект", пише още Холанд. И няма как да не се съгласим с него. Но пък в същото време уважението е нещо взаимно.

Играчите на Англия обаче също показаха, че не знаят как се губи. Голяма част от тях не показаха нужното уважение и почти веднага след награждаването свалиха сребърните си медали.

Няма как да печелиш, ако първо не се научиш как да губиш. В крайна сметка и футболисти, и фенове има какво научат от този финал. И не само английски, а всички по света. Защото както Джейдън Санчо пише в профила си в Instgram: "Омразата никога няма да победи."