Вече обърнахме внимание на по-интересните неща около UEFA Euro 2020, а до старта на турнира остават броени дни. Началото ще бъде дадено в петък, 11 юни, от 22 ч. българско време с мача между Италия и Турция, който ще се изиграе в Рим.

UEFA Euro 2020 и какво трябва да знаем за предстоящото европейско първенство

Всичко по-интересно преди UEFA Euro 2020

Какво ни очаква

И понеже това издание на европейското първенство ще бъде по-различно, защото цели 11 града от различни страни ще приемат мачове, е любопитно да погледнем кои точно са тези градове и стадионите, разбира се.

"Олимпико", Рим

Естествено, че трябва да започнем с дома на Рома, защото именно на "Олимпико" ще бъде поставено началото на UEFA Euro 2020. На стадиона е предвидено да се изиграят общо четири мача, като в три от тях със сигурност единият отбор ще бъде Италия.

На всеки мач трябва да присъстват по около 16 000 души, което е 25% от капацитета на стадиона, което може и да се струва малко, но е по-добре от празни трибуни.

"Йохан Кройф Арена", Амстердам

До 2019 г. стадионът, на който Аякс играе домакинските си срещи, носеше името "Амстердам Арена", но беше прекръстен на една от легендите на нидерландския футбол - Йохан Кройф, който почина през 2016 г.

На "Йохан Кройф Арена" ще се изиграят също четири мача, като и тук едва 25% от капацитета ще бъде зает, което означава точно по 12 000 души на мач.

"Футболна Арена Мюнхен", Мюнхен

Спокойно, това не е стадион, специално построен за европейското първенство, а "Алианц Арена" - домът на Байерн Мюнхен, но за UEFA Euro 2020 ще бъде наричан по този начин. 

И тук ще наблюдаваме четири мача, в които постоянно присъствие ще има отборът на Германия в мачовете си срещу Франция, Германия и Унгария. На всеки двубой ще бъдат допускани по 14 500 фена - 22% от капацитета на съоръжението.

"Паркен", Копенхаген

На стадиона на Копенхаген, който напоследък не се намира в най-добра форма и ще пропусне участие в двата най-силни европейски турнира догодина, ще има четири двубоя, като в три от тях Дания ще се опита да си осигури продължаване напред.

Тук обаче процентът на заети места ще бъде доста по-висок от вече изброените стадиони - цели 45%. Това прави по 15 900 зрители на мач.

"Хампдън Парк", Глазгоу

И тук три от четирите двубоя ще бъдат от груповата фаза, както интересното е, че в един от тях няма да бъде замесена Шотландия, която играе мачовете си там.

На 18 юни Хърватия и Чехия ще премерят сили, като както на този мач, така и на останалите три ще бъдат допуснати по 12 000 фена (25% от капацитета).

"Пушкаш Арена", Будапеща

Несъмнено градът е много красив (особено вечер), но и националният стадион на Унгария си го бива. На него отборът ще се опита да измъкне точки от Франция и Португалия. Като в третия мач именно тези два отбора също ще се изправят един срещу друг.

Четвъртият, както и при останалите, не е известен, защото ще бъде от осминафиналната фаза на UEFA Euro 2020. За момента това е и единственият стадион, за който организаторите планират да няма ограничения в посещението и всички 61 000 места да бъдат заети.

"Ла Картуха", Севиля

Построен през 1999 г. стадионът ще приеме и трите мача на Испания от груповата фаза срещу Швеция, Полша и Словакия. Като четвъртият двубой ще бъде от шестнайсетина финалите.

Към момента от УЕФА обаче не са обявили плановете си относно това колко зрители ще могат да присъстват на "Ла Картуха". Първият мач на стадиона ще се изиграе на 14 юни.

"Стадион Санкт Петербург", Санкт Петербург

Ето тук вече ще се играе много повече футбол, защото цели седем мача от първенството ще бъдат именно в Русия. В Санкт Петербург ще се състоят мачове от група B и E, както и един четвъртфинал.

И всъщност това е "Газпром Арена", домът на Зенит. Организаторите имат намерението да пуснат 50% от капацитета на стадиона, което прави по около 30 500 души на мач.

"Арена Национала", Букурещ

У нас може и за пореден път да не се играе мач от голямо първенство, но пък в Румъния това няма да бъде така. Като освен три мача от групите, на "Арена Национала" ще се състои и шестнайсетина финален двубой.

Снимка 533206

Източник: iStock

Но пък едва 25% от капацитета на стадиона ще може да бъде използван, което означава, че по 13 000 фена ще могат да гледат мачовете там.

"Олимпийски стадион", Баку

Азербайджан може и да не успя да се класира за финалите, но пък футбол от най-високо ниво в страната ще има. Три мача от група A и един четвъртфинал.

Друга добра новина за страната е, че 50% от капацитета на стадиона ще бъде зает от фенове, което е около 31 000 на мач.

"Уембли", Лондон

И накрая всичко ще приключи именно на "Уембли", където освен седем мача, ще се изиграе и големият финал на 11 юли. На пет от мачовете на "Уембли" ще се допускат по минимум 22 500 души.

По-късно през юни организаторите трябва да обявят дали същото ще важи за двата полуфинала на 6 и 7 юли и финала.

UEFA Euro 2020, Килиан Мбапе, Хари Кейн, Робърт Левандовски, Кристиано Роналдо и кои са най-скъпите играчи на Европейското първенство

Кои са най-скъпите играчи на UEFA Euro 2020

Голмайстори и играчи за милиони