Остава по-малко от седмица до стартирането на Европейското първенство, което трябваше да се проведе още миналата година, но поради причини, известни на всички ни, беше отложено за тази.

За щастие тази година няма да останем без един от любимите ни турнири, включващи национални отбори. Тази неистова радост пък ни провокира да съберем всичко по-интересно и значимо за UEFA Euro 2020, което трябва да знаем.

И тази година всички 24 отбора ще бъда разпределени в шест групи по четири отбора. Като лично на нас ни се струва, че най-интересна и трудна ще бъде група F, където за класиране ще се борят Франция, Германия, Португалия и Унгария.

Като правилата са ясни - първите два отбора от всяка група се класират за следващата фаза, а четирите най-добри трети отбора също ще получат шанс да достигнат до финал.

Но по-интересното е, че за първи път в историята си Европейското първенство ще има не един или два домакина, а много. Футбол на най-високо ниво ще се играе в цели 11 града в Европа, но за това кои са те ще стане дума друг път.

Но е ясно, че най-много мачове ще се изиграят във Великобритания на Уембли, където ще бъде коронован и следващият европейски шампион. А откриващият мач между Турция и Италия ще се изиграе в Рим.

Добрата новина е, че ще бъдат допускани фенове по стадионите, но това може и да се промени, ако по време на турнира ситуацията с коронавируса в дадената страна се влоши. Сред посланниците на UEFA Euro 2020 пък са легендарни футболисти като Алесандро дел Пиеро, Андрей Аршавин, Ангелос Харистеас, Деко, Мирослав Клозе и Тиери Анри.

Талисманът на европейското тази година ще се казва Скилзи. А като се върнем назад в 60-годишната история на европейските финали си припомняме, че най-много пъти турнира са печелили Германия и Испания - по три. След тях следва Франция с две титли. СССР, Чехословакия, Дания, Гърция, Италия, Нидерландия и Португалия имат по една.

С най-много вкарани голове за рамките на един турнир пък са Мишел Платини и Кристиано Роналдо, които са се разписвали по девет пъти. Зад тях остават Оле Мадсен и Алън Шийрър с по седем. С най-много изиграни мачове пък може да се похвали Кристиано Роналдо - цели 21.

Ще завършим с интересната подробност, че до момента няма играч, участвал на европейското, който да е изкарал повече от един червен картон. За съжаление на всички фенове на футбола на UEFA Euro 2020 няма да видим Ерлинг Холанд, който стана голмайстор в Шампионската лига този сезон, отбелязвайки 10 гола в осем мача.

Просто Норвегия не успя да се класира за финалите, което означава, че и друг талант - Мартин Йодегор, също ще липсва. А кой ще вдигне купата, предстои да разберем.