Потъването на кораба Титаник на 15 април 1912 г. е едно от най-трагичните събития в съвременната история. За него е разказвано толкова много пъти през всички изминали години досега, че митовете внушително са се натрупали. А някои от най-абсурдните, доказано опровергани обаче, звучат така...

Титаник, нови кадри на потъналия кораб и как изглежда той днес

Как изглежда Титаник днес

След 107 години на дъното на океана

Кораб-състезател

Абсолютна измислица е опитът на екипажа да развие рекордно бърза скорост. Все пак, "Титаник" е бил построен с идеята да бъде преди всичко луксозен, а не да се състезава с най-бързите атлантически кораби.

Подозрителни колекционери на борда

Факт е, че пътниците на борда са носели със себе си ценни предмети, като например картини с висока за изкуството стойност. Че сред тях са били също и златни кюлчета и дори мумия обаче, не само звучи като наунофонтастична история, но е и потвърден мит. Никъде в записаната документация дори не се и споменават такива.

Снимка 571024

Източник: iStock

Виновна е бутилката шампанско

Вероятно повечето от нас сме чували, че при "покръстването" на кораба за първото му отплаване, бутилката с шампанско така и не се счупва в корпуса. А това пък донася и лошия късмет. Оказва се обаче - този "ритуал" изобщо не е и бил извършван.

Пътници-заложници

Според друг мит, пътници от трета класа са били заключвани, за да не могат да се качат на спасителните лодки. Даниел Бъкли, един от оцелелите, разказва по-късно, че проходът към палубата е бил напълно свободен за преминаване. А самият той дори получава и спасителна жилетка от един от пътниците в първа класа.

Кейт Уинслет, „Титаник“ и защо актрисата не се чувства добре в Холивуд

Откровенията на Кейт Уинслет за „Титаник“ и Холивуд

Определено не й е било лесно

Мъже в роля

Във вестник дори се публикува информация, че пътник на име Уилям Слопър се е преоблякъл като жена, за да си осигури място в спасителна лодка. Това обаче отново не е действителен разказ. И в крайна сметка статистиката показва - оцелелите са 50% мъже и 50% жени, пише BBC.