На 18 юни 2023 г. петима ентусиасти със солидни финансови възможности загинаха вследствие на имплозия на борда на подводницата Титан, насочила се към останките от потъналия лайнер Титаник. След неуспеха на тази мисия, тези дни се заговори за нова, този път планирана от американската компания RMS Titanic Inc.

Година след имплозията на подводницата до Титаник - милиардер планува ново спускане в дълбините

Година след имплозията на подводницата до Титаник - милиардер планува ново спускане в дълбините

Магнатът от Охайо Лари Конър и авантюристът Патрик Лахей планират ново спускане

Основната цел, която си поставят, е да съберат най-подробните фото и видео сведения за потъналия кораб досега. RMS Titanic Inc има сериозен натрупан опит, защото единствена има разрешение да вади останки от Титаник и досега е успяла да измъкне цели 550 предмета. А сега с помощта на най-модерни технологии планира да сканира всеки сантиметър от корпуса му, за да може да се даде по-голяма яснота за причините за потъването.

В тази "чисто разузнавателна мисия" обаче под водата ще се гмурнат не хора, а роботизирани превозни средства, които се управляват дистанционно и тежат шест тона всяко. Те ще отидат до дъното на океана и ще направят както буквално милиони снимки, така и реалистичен 3D модел на отломките, за да се види всичко с "невиждана досега яснота и прецизност". За целта едната машина ще е оборудвана с прецизни оптични камери с ултрависока разделителна способност и специална система за осветление; а другата - със сензорен пакет, включващ лазерен скенер.

В процеса корабът Dino Chouest ще бъде ситуиран в Северния Атлантически океан като база, от която ще се ръководят операциите. Планираната продължителност на престоя му над останките е 20 дни.

От RMS Titanic Inc. смятат, че въпреки че потъналият кораб е бил обект на многократни проучвания и изследвания от 1985 г. досега, все още има много какво да разберем за него. И те ще направят всичко възможно, за да ни го покажат нагледно. Качеството, което гонят, е буквално да можеш да видиш песъчинките, обяснява BBC.

Това ще бъде деветото посещение на RMS Titanic Inc на мястото на корабокрушението. И този път от компанията не крият афинитета си към вещите на пътниците на потъналия Титаник, които след това разпродават на търгове. И със сигурност по време на следващата планирана мисия ще има нови попълнения в колекцията.

Най-скъпият предмет от Титаник - колко струва джобният часовник на най-богатия пътник

Над 2 милиона долара - която е най-скъпата вещ от Титаник

Все така доходоносен

Разбира се, отново има противници на тяхната дейност, определящи я като неуважение към паметта на загиналите на борда на кораба. Но те отвръщат, че за тях по-голямата трагедия би било да се позволи всичко да се изгуби в историята.